Trebat će vam:
240 g oštrog brašna
240 g glatkog brašna
50 g pšenične krupice (sitnije)
3 jaja
5 žumanjaka
3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
5 g soli
dodatno brašno za posipanje/ brašnjenje
Priprema:
Izvažite sastojke te pomiješajte brašno i sol. Brašno stavite na dasku za valjanje tijesta i u sredini napravite rupu. Razbijte cijela jaja, dodajte žumanjke i maslinovo ulje. Vilicom razmutite jaja i prikupljajte brašno postupno miješajući. Počnite izradu tijesta tako da ga pritišćete te okrećete kako je opisano u tekstu. Nakon 10-15 minuta formirajte kuglu, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite da odleži tridesetak minuta. Izvadite, pobrašnite podlogu, odrežite dio i razvaljajte ga. Tanko tijesto zarolajte i izrežite nožem na rezance debljine 5-6 mm. Rezance razmotajte, pobrašnite i formirajte gnijezdo. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto. U kipuću posoljenu vodu stavite kuhati tjesteninu i kuhajte je dok ne ispliva. Neka potom kuha još oko minutu. Procijedite i umiješajte maslinovo ulje ili maslac kako se ne bi zalijepila kada se prohladi.
SAVJET!
Višak tijesta možete zamrznuti. Gnijezda stavite na pladanj i zamrznite pa poslije rasporedite u vrećice. Kuhajte ih zamrznute na gore opisan način.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....