Bliže nam se blagdani i idealno je vrijeme za razmišljanje o tome što pripremiti i kojim jelima razveseliti obitelj i prijatelje. Osim veselog žamora oko stola i zadovoljstva druženja s dragim ljudima, ukusna hrana dodatno popravlja raspoloženje za stolom pa će se zato na njemu zasigurno naći mnogo delicija. Pritom je upravo pečenje jedno od onih jela koje je uvijek u fokusu. Purica, patka, teletina, svinjetina ili svima omiljeni picek bit će na stolu većine i ove godine, no nikako ne treba zanemariti i da povrće može biti slasno i ukusno pečenje!
NEKOLIKO DOBRIH SAVJETA
Koje god meso odabrali, bilo ono svježe ili prethodno odmrznuto, prije pečenja poželjno ga je malo tempirati pa ga izvadite iz hladnjaka te ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi prije stavljanja u pećnicu. Meso prije začinjavanja ocijedite ili posušite kuhinjskim papirom. Važno je izbjeći u startu nepotreban višak tekućine koji se razlijeva po plehu. Meso će ionako tijekom pečenja puštati svoje sokove, a tu je i obavezan temeljac koji se dodaje kako bi finalno jelo bilo sočno pa uzmite to u obzir kod soljenja.
Ako je to moguće, začinjeno meso ostavite preko noći u hladnjaku jer će tada biti ukusnije i aromatičnije. Ako meso stavljate u salamuru, šećer možete zamijeniti medom manje intenzivnog okusa, kao što je na primjer cvjetni med. Hrskavu koricu malo tko ne voli, a da bi bila posebno fina, pri kraju pečenja meso premažite mješavinom meda i jabučnog octa te povisite malo temperaturu. Sastojci će se karamelizirati i stvoriti fini hrskavi sloj na mesu ili povrću.
Uz ovih nekoliko savjeta rezultat vaših kulinarskih napora bit će savršeno božićno jelo o kojem će se govoriti danima nakon vaše obiteljske proslave. Inspirirajte se ovim editorijalom i napravite slasnu božićnu pečenku, a neka vam veselo zveckanje priborom za jelo bude siguran znak da je jelo pripremljeno baš kako treba.
ROLANA SVINJSKA LOPATICA S MLINCIMA, BUĐOLOM, SUHIM ŠLJIVAMA I SMOKVAMA S POGAČICAMA OD TIKVICA
PUREĆI BATAK S KARAMELIZIRANIM KLEMENTINAMA
TELEĆA REBRA U UMAKU OD SENFA I ORIGANA S PUSLICAMA OD KRUMPIRA
PAČJA PRSA S UMAKOM OD BRUSNICA I PIREOM OD CELERA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....