EVO KAKO SE RADI

Napravili smo bogati karamel bez trunke šećera! Ovo nam je jedan od novih omiljenih slatkiša

Inspirirani jednim video receptom s Instagrama, odlučili smo se okušati u izradi karamela od datulja

Nedavno smo na Instagram profilu Caroline Gelen, inače Rumunjke koja posljednjih nekoliko godina živi u Americi, jedne od naših omiljenih kreatorica recepata, naletjeli na još jedan recept koji nas je zaintrigirao. Carolina je, naime, napravila meku, sočnu babku u koju je, umjesto nadjeva od cimeta ili čokolade, stavila karamel od datulja. Riječ je o vrlo jednostavnom dodatku koji nam se već na prvi pogled toliko svidio da smo cijelu stvar odmah odlučili isprobati i sami.

Sve što je potrebno su datulje, a mi smo kombinaciji dodali i dosta soli, jer zbilja volimo slani karamel i općenito sol u desertima. Datulje smo, dakle, potopili u vrućoj vodi, pustili da omekšaju, a zatim smo ih ubacili u blender s malo vruće vode u kojoj su stajale i blendali dok nismo dobili glatku smjesu. Ovisno o tome koliko gusti karamel želite dobiti, toliko vode dodajte datuljama. Najbolje je, zapravo, dodavati je postepeno pa gustoću prilagoditi onome za što ćete ga kasnije koristiti.

U posudu blendera odmah smo ubacili i sol pa, dok smo blendali, povremeno isprobali kako bismo se uvjerili da smo postigli željeni okus i da smo dobro izbalansirali slatko i slano.

image
Privatna arhiva

Karamel od datulja gotov je u manje od pet minuta, a zatim ga koristiti možete po potrebi i želji. Mi smo ga spojili s keksima i čokoladom (i još soli, naravno), a vi ga dodati možete u peciva, slatki kruh kao što je to napravila Carolina Gelen, možete ga koristiti za spajanje keksića u blagdansko vrijeme, izradu energetskih okruglica ili jednostavno mazati na kruh samostalno ili u kombinaciji s omiljenim dodacima. Dobra opcija bit će malo otopljene tamne čokolade, slane i usitnjene sjemenke ili orašasti plodovi ili različite paste na bazi badema, oraha, kikirikija, pistacija...

image

karamel od datulja možete iskoristiti i za pripremu zdravije varijante omiljene čokoladice s čokoladom i kikirikijem

Jasmina81/Getty Images

Karamel od datulja je prilično moćan, sladak i zasitan pa svakako pripazite na količine koje konzumirate, posebice kada ga kombinirate s tamnom čokoladom, sjemenkama, zobenim pahuljicama ili sličnim, jačim i zasitnijim namirnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 09:59