U poznatom svjetskom magazinu Australian Gourmet Traveller naišli smo na vrlo jednostavan recept za pečeno pile u kombinaciji s katalonskim kruhom s rajčicom. Prepečene šnite kruha, natrljane rajčicom, ponekad češnjakom i začinjene solju spadaju u kategoriju poznatih katalnoskih jela. Originalan naziv je pa amb tomàquet. Vjeruje se kako prvi recept datira iz 1884. godine kad su mještani na stari kruh počeli stavljati rajčice kako bi omekšao i postao ukusniji. Ovo siromaško jelo običavalo se jesti za doručak ili kao uvertira obilnijem jelu, a danas je i podloga za mnoge tapase. U Mallorci, inicjalnu verziju oplemenjuju s maslinama i kaparima i zove se pamboli amb tomàtiga
Pečeno pile uz katalonski kruh s rajčicom
Sastojci za 4 osobe:
4 češnja češnjaka, zgnječena i usitnjena
2 male žličice sušenog origana
1 žlica octa (jabučnog ili nekog drugog voćnog octa, u nestašici će poslužiti i vinski)
1,5 kg pileta (otkoštenog i uzdužno prerezanog)
1 štruca ciabatte, prepolovljena uzdužno
1 veća naribana rajčica (trebala bi biti što je moguće bogatija okusom, pa možda iskoristiti cherry rajčice zbog slatkoće)
1 žlica konšerve
2 žlice maslinova ulja
Pomiješajte pola količine češnjaka, origana, octa, soka i korice narače u malu zdjelicu. Stavite pile na rešetku ili dasku pa obilno natrljajte meso prethodno pripremljenom marinadom. Pustite pile da tako odstji desetak minuta.
Na grill tavici tostirajte kruh sa svake strane po minutu dok se ne zahrska.
Zagrijte pećnicu na 200°C, a u međuvremenu pomiješajte ribanu rajčicu, konšervu, ulje i ostatak narančine korice i soka te češnjak. Začinite solju i paprom po želji.
Jednu stranu kruha položite na pleh za pečenje, prelijte s pola količine prethodno pripremljene kombinacije s ribanom rajčicom, položite pola pileta i prelijte ostatakom kombinacije s rajčicom. Pecite 40 minuta dok meso ne dobije lijepu zlaćanu boju.
Nakon 40 minuta izvadite pile iz pećnice, pustite da se ohladi desetak minuta pa poslužite uz salatu po izboru i kruh s rajčicom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....