Dan nakon Uskrsa, svake godine ponavlja se ista situacija - šunku i sir stavljamo u sendvič, francusku salatu i dalje jedemo na žlicu, a povrće poput mladog luka i rotkvice još nas uvijek tužno gleda iz hladnjaka. Ovog puta zato vam donosimo četiri stvarno dobra recepta koja ćete zapravo htjeti isprobati, a zatim im se ponovno vratiti. Napravili smo slasne hrskavce od mladog luka, pitu s hrenom i svježim sirom, a tu su i hrskave bruschette s rotkvicama te kremasta salata koja je toliko zasitna da vrlo lako može biti i samostalno jelo. Recepte potražite u nastavku.
MLADI LUK U NOVOJ ULOZI
U slučaju da vam je ostalo tek nekoliko komada mladog luka, iskoristite ih za pripremu jednostavne pite ili hrskavaca za koje će se ekipa za stolom vjerojatno otimati. U piti ih spojite sa sirom i vrhnjem, hrenom, čvarcima ili komadićima šunke od uskršnjeg doručka, a u hrskavim popečcima sa začinima koji će ih učiniti još zanimljivijima.
Kod pripreme pite, umjesto svježeg hrena, koristiti možete i kupovni umak od hrena. U svježi sir i vrhnje jednostavno umiješajte dvije žlice umaka, a zatim nastavite pratiti recept.
Hrskavce, pak, možete poslužiti uz jednostavan umak na bazi grčkog jogurta ili kiselog vrhnja, a napraviti možete i ulje od mladog luka. Priprema je više nego jednostavna. U suncokretovu ulju na laganoj vatri 30-ak minuta kuhajte na štapiće nasjeckani mladi luk. Kada počne poprimati boju, maknite ga s vatre i pustite da se ohladi. Maknite mladi luk i ulje koristite po želji ili sve zajedno blendajte, procijedite i koristite kao dodatak umacima. Držati ga možete u hladnjaku i do nekoliko tjedana.
RECEPT ZA HRSKAVCE OD MLADOG LUKA
ROTKVICE U KREMASTOJ SALATI ILI IZ PEĆNICE
Ovog proljeća okušajte se u pripremi rotkvica na malo drugačiji način. Od njih napravite predobru, kremastu i zasitnu salatu ili ih ispecite sa sitnim lukom turopoljcem i poslužite na hrskavom kruhu. Obje opcije natjerat će vas da svestrane rotkvice od sada gledate potpuno drugim očima.
U salatu, između ostalog, ubaciti možete i ukiseljeni luk. Pripremite ga tako da pomiješate jednaku količinu vode i jabučnog octa, dodate žličicu šećera ili meda i žličicu soli, a zatim sve zajedno stavite na laganu vatru. Kada se šećer otopi, prelijte tekućinu preko luka koji ste nasjeckali na polumjesece i stavili u čistu staklenku. Dodati možete i začine poput cijelog zrna papra, sjemenki komorača, kima, čilija...
Kada su, pak, u pitanju bruschette, ako ih radite za veću ekipu, u aluminijsku foliju umotajte cijelu glavicu češnjaka kojoj ste odrezali vrh i nakapali s malo maslinova ulja. Pecite je s povrćem i kada je gotova, iz cijele glavice samo istisnite pečeni češnjak i koristite ga kao namaz. Pomiješati ga možete i s omekšalim maslacem ili krem sirom. Iskoristite ga odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....