Naletjela sam na ovu ideju nedavno u bespućima interneta i toliko mi se svidjela da sam je jednostavno morala isprobati. Naravno, odmah sam uvela neke preinake, što se pokazalo više nego dobrom idejom jer su keksi ispali odlični - meki i sočni iznutra, hrskavi izvana, lijepo orašasti, lagani i nježni, taman dovoljno slatki i vrijedni ponavljanja.
Riječ je zapravo o frangipane keksima koji se rade gotovo jednako kao i frangipane krema od badema. Znate, ona koja se dodaje u tarteve ili, još bolje, u kroasane. E, pa znam što ste sada pomislili i totalno ste u pravu - onu divnu, slatkastu kremu kojom naši artisan pekari pune svoje slasne kroasane sada možete napraviti i u formi keksa i, najbolje od svega, ovo je tek baza i početak.
U smjesu možete dodati i svježe jagode, maline, borovnice, šaku komadića badema ili lješnjaka, bijele čokolade i druge, samo vama drage voćne ili orašaste dodatke, pa napraviti proljetne kekse kakve vaši gosti, gotovo sam sigurna, još nisu probali i za koje će vas vrlo vjerojatno tražiti recept.
Osim s bademima, možete ih napraviti i s drugim orašastim plodovima, začiniti nekim novim začinima, povećati količinu šećera (u mojoj varijanti nisu previše slatki) i, uglavnom, pustiti mašti na volju pa napraviti keks samo po svom guštu. Sretno!
KEKSI S BADEMIMA
Trebat će vam:
120 g maslaca
90 g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
1 žličica limunove korice
Ekstrakt vanilije
200 g mljevenih badema
60 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
listići badema
Priprema:
Maslac sobne temperature istucite sa šećerom, dodajte jaje pa ponovno miksajte. Ubacite prstohvat soli, koricu limuna, ekstrakt vanilije i izmiješajte pa dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo i brašno. Sve dobro sjedinite špatulom. Stavite u hladnjak na sat vremena, a potom oblikujte kuglice, uvaljajte ih u listiće badema, lagano spljoštite prstima, rasporedite po papiru za pečenje i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 15 do 20 minuta, ovisno o veličini kuglica.