ZA POD ZUB

Meka iznutra, hrskava izvana: ova slastica spaja najbolje od keksa i muffina i puna je čokolade

Najbolji su uz čaj, a poslužiti ih možete i uz kakao, kuhano vino, džin... Sve samo da se pošteno ugrijete u ovo zimsko doba!

Već (pre)dugo me iz košare za voće na blagovaonskom stolu gleda jedna tužna buča. Kupila sam je jer mi je bilo lijepa, a kasnije potpuno zaboravila nju, sve dok me nije uhvatila želja za dobrom, toplom, baš jesensko-zimskom slasticom. Najprije su mi na pamet pali muffini, pa keksi, a onda sam oba deserta spojila u jedan, i napravila ove meke, gotovo biskvitaste kekse. U smjesu sam dodala i bučine sjemenke, za onaj hrskavi element i, naravno, čokoladu. Jer, kakav je uopće to keks bez čokolade?

image
Lidija Lončarić

Kako mi je u hladnjaku ostalo i malo paste od buče, koju sam radila za jedan drugi desert, kada su bili pečeni, na dio sam dodala i dvije, tri kapi zagrijane paste i, mogu vam reći, napravila slasticu koja je s tanjura nestala u rekordnom roku. Najbolja je uz topli jutarnji čaj, a sad je planiram ponoviti, da vidim i kakva je uz vrući večernji kakao. Vjerujem, još i bolja!

KEKSI S BUČOM I ČOKOLADOM

Za 10-ak komada trebat će vam:

115 g maslaca
1 jaje
50 g smeđeg šećera
80-100 g bijelog šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
90 g pirea od pečene buče
100 g tamne čokolade
50 g tostiranih bučinih sjemenki
pasta od buče (tostirane sjemenke i karamel umak blendani u pastu)

Priprema:

U posudu najprije stavite jaje, šećer i maslac, i sve zajedno dobro istucite. Dodajte pire od buče pa pomiješajte. Dodajte zatim brašno, cimet, prašak ze pecivo, i povežite špatulom. Dodajte nasjeckane bučine sjemenke i čokoladu. Umiješajte u smjesu. Stavite na hlađenje u hladnjak, kako bi se smjesa malo stisla. Vadite kuglice žlicom za sladoled na papir za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 12 do 15 minuta. Poslužite još toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:58