Trebat će vam:
1 janjeći but (oko 1200 g) ili 600 g čistog janjećeg mesa
1 veća zrela rajčica (ili 2 pelata ili 3 - 4 cherry rajčice)
1 veći luk
1 zelena paprika
1 crvena paprika
5 režnjeva češnjaka
100 ml bijelog suhog vina
100 ml rakije od smokve
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
150 g suhih smokava
2 lista lovora
2 grančice "divljeg" timijana/majčine dušice
5 listova svježe mente
1 čajna žličica mljevene paprike/čilija
prstohvat šafrana
10 g krupne morske soli i papar
Priprema:
Prethodni dan skinite meso s janjećeg buta, odstranite višak masnoće i narežite na kockice. Natrljajte paprikom, listićima timijana i rakijom od smokve. Nemojte soliti.
Drugi dan izvadite meso iz marinade koju sačuvajte. Dodajte maslinovo ulje u cataplanu pa kad se ugrije, dodajte meso i pecite dok ne dobije žutu boju, a potom ga stavite sa strane.
U međuvremenu narežite luk na polumjesece, češnjak na listiće, a papriku na deblje trakice. Stavite u cataplanu koju zaklopite. Pirjajte, uz jedno okretanje cataplane, oko 3 minute.
Otvorite cataplanu, dodajte ostatak timijana, lovor, čili, šafran, vino i marinadu. Sve dobro promiješajte kako biste skinuli karamelizirane ostatke s posude (deglazirajte). Potom dodajte rajčice, meso, smokve i ostatak začina. Provjerite okuse. Zatvorite cataplanu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta uz povremeno okretanje cataplane.
Začinite timijanom i listićima mente pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....