Povrće koje se upotrebljava na cijelom svijetu, glavice bez kojih je nemoguće zamisliti pripremu hrane iz svih podneblja, može se pripremiti i u obliku pikantnog pekmeza. Zašto? Pa, jeste li, nakon primjerice, mariniranih ribica u luku i kvasini, mogli odoljeti toćanju safta?
Eh, pekmez ja malko nalik toj marinadi, a ipak malčice drukčiji. Porijeklo mu se ne zna: vole ga na istoku i zapadu, obožavali su ga kraljevi na engleskim dvorovima, gostili se njime u ruskim palačama. Osnova je naravno crveni luk, ocat i šećer. A, o začinima ovisi kakav će biti pekmez: ljut, pikantan…
Mi smo napravili varijantu s jabučnim octom, vatrenom čili papričicom, grožđicama i klinčićima… probajte, ukućani i gosti će biti oduševljeni. Neki ga vole premazati na preprženu fetu kruha, drugi ga poslužuju s pečenjem ili uz odreske od mljevenog mesa ili dvije do tri žlice pomiješaju s vrhnjem za kuhanje i u tren oka naprave savršen umak za pržene pileće filete. Za one koji vole vinsku notu možda će vam se svidjeti marmelada od luka i vina.
A sad-recept!
- 2 kg crvenog luka (birajte tvrde glavice)
- 1 kg i 500 g šećera
- 100 g grožđica
- 1 vrlo sitno sjeckana svježa čili papričica
- 4 lista lovora
- 10 cijelih karanfilčića
- 500 ml bijelog vina
- 500 ml vinskog octa
Luk ogulite, presijecite glavice na pola pa režite na što uže kriškice. Stavite ih u veliku posudu i dobro promiješajte sa šećerom. Pokrijte i neka stoji sat vremena. Preselite luk u posudu u kojoj ćete ga kuhati zajedno s tekućinom. Dodajte začine, vino i ocat pa kuhajte dok ne zavrije. Uz miješanje kuhajte dok tekućina gotovo posve ne ispari, odnosno dok pekmez ne postane gust i ljepljiv. Njime napunite u pećnici sterilizirane staklenke i dobro zatvorite patentnim poklopcima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....