Za doručak je najbolje jesti jogurt. Možda je zdravije jesti voće. Što kažete da sjedinimo i voće i jogurt? Zvuči kao dobitna kombinacija! Mi smo pobjegli od jogurta u čašici i ubacili ga u fenomenalnu pitu. Ako nemate svoje višnje, bez brige; računaju se i one iz teglica.
A sad recept:
- 250 g glatkog brašna
- 65 gr šećera
- žličica soli
- 150 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice vrhnja
- staklenka kompota od višanja
- 2 vrećice želatine u prahu
- 750 ml jogurta
- 100 g šećera u prahu
- vrećica vanilin šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- vrećica preljeva za torte
Priprema:
Na radnu plohu sipajte brašno, napravite udubinu u sredini. Dodajte šećer, sol, zdrobljeni hladni maslac, jaje i žlicu vrhnja. Mijesite dok se sastojci dobro ne povežu. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Namastite dno okruglog kalupa za tart. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Namotajte ga na valjak i na taj način prebacite u oblik jer je vrlo prhko. Višak sa strane maknite pa njime popunite eventualne praznine. Tijesto mora pokriti i rubove kalupa. Izbodite ga vilicom i pecite otprilike 30 minuta (ne smije poprimiti smeđu boju). Pustite ga da se dobro ohladi.
Ocijedite višnje. Želatinu prelijte s malo hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite jogurt, umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer. Želatinu uz stalno miješanje rastopite na vrlo laganoj vatri. Mikserom umiješajte želatinu u jogurt. Slatko vrhnje istucite u vrlo čvrsti šlag. Pjenjačom ga umiješajte u smjesu od jogurta. Umiješajte višnje, rasporedite po tijestu. Stavite u hladnjak – najbolje preko noći. Skuhajte preljev za torte – umjesto vode uzmite sok od višanja. Njime ukrasite ohlađenu tortu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....