ZA BRZI RUČAK

Lagana, brza i zasitna! Danas radimo salatu s batatom, keljem i kvinojom

 Azurita/Getty Images/istockphoto
Salatu možete začiniti klasičnom kombinacijom maslinova ulja, soli, papra i limunova soka, a dodati možete i Dijon senf, med i druge začine po želji

Trebat će vam:

1 veći batat

1 žlica maslinova ulja

pola žličice soli

1⁄4 žličice papra

250 g listova kelja

100 g kuhane kvinoje

pola šipka

60 ml maslinova ulja

3 žlice crvenog vinskog octa

1 žlica meda

1 žličica Dijon senfa

pola žličice soli

četvrt žličice crnog papra

feta sir prema želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.

Ogulite i narežite batat na kockice pa ga stavite na pripremljeni lim za pečenje i pospite maslinovim uljem. Začinite solju i paprom i pomiješajte. Raširite kockice batata u ravnomjerni sloj i pecite dok ne omekšaju i počnu se karamelizirati, 30-35 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate ostatak salate. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte sastojke za preljev za salatu: maslinovo ulje, vinski ocat, med, senf, sol i papar. Dodajte nasjeckani kelj u zdjelu i rukama umasirajte preljev u kelj da omekša. Dodajte kvinoju i ohlađene komadiće batata na vrh kelja i preljeva te pažljivo promiješajte da se sjedini. Po vrhu pospite sjemenke šipka i prema želji izmrvljeni feta sir i poslužite na sobnoj temperaturi ili ostavite da se ohladi u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 22:23