Hrana sportaša

Kruščić nalik na veliku palačinku toliko je mekan da ćete ga s guštom umakati u svaki gulaš ili šug

Riječ je o tradicionlanom receptu jedne afričke zemlje koji je zbog svoje osnovne namirnice vrlo cijenjen u svijetu

Ovog puta naš put kruhom po svijetu nastavljamo u Etiopiji, državi u istočnoj Africi koja je poznata po pečenju sasvim drugačijeg kruščića. Naime, injera ima veliku ulogu u etiopijskoj kulturi - poslužuje se na svim slavljima, ali i svakodnevno uz obroke. Osim u Etiopiji, konzumira se i u susjednim zemljama, Somaliji i Keniji. Glavni sastojak za injeru jest brašno od teff žitarice, a zbog njegove visoke nutritivne vrijednosti, pripisuju mu se zasluge za izdržljivost uspješnih sportaša s tog područja. Injera se može poslužiti uz mesna jela kao što je primjerice gulaš, a u Etiopiji je često jedu i uz povrće te umake od povrća. Injeru je najlakše opisati kao veliku palačinku, spužvaste strukture, a sami naziv, kada bismo ga preveli, govori kako je riječ o kruhu s tisuću rupica. Također, injera svojim oblikom i veličinom podsjeća i služi kao veliki tanjur te se na nju serviraju razni dodaci, odnosno punjenja i jede se prstima.

Ako ste ljubitelj kruha i peciva, tada će vas možda zanimati da smo nedavno podijelili recepte i dobre savjete za pripremu shaobinga, arepa, pupusa, tapioka kruščića, chapata i luchija, a tu je i naš recept za jako dobru starinsku pogaču iz naših krajeva, ako ipak više volite poznate okuse.

image
Alleko/Getty Images

INJERA

Trebat će vam:

500 g teff brašna
500 g pšeničnog brašna
750 ml destilirane vode
¼ žličica suhog aktivnog kvasca

Priprema:

U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, kvasac i vodu. Labavo stavite plastičnu foliju na zdjelu i ostavite smjesu da nesmetano stoji na sobnoj temperaturi 4-5 dana (što duže fermentira, to je dublji okus). Ako smjesta postane suha, dodajte još malo vode. Smjesa će biti gazirana i tamnije boje, te će se na vrhu stvoriti sloj aerobnog kvasca. Odlijte aerobni kvasac i što više tekućine. Ostat će tijesto poput gline te ga dobro promiješajte. U manjem loncu zakuhajte 1 šalicu vode. Kad voda zavrije umiješajte pola šalice tijesta, uz neprestano miješanje. Zatim to tijesto umiješajte natrag u originalno fermentirano tijesto, te dodajte malo vode da ga razrijedite do teksture tijesta za palačinke. Nakon toga, zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Na dno tave stavite dio tijesta (malo deblje nego kada biste radili tradicionalne palačinke). Ubrzo će se na tijestu početi pojavljivati mjehurići. Nakon što su mjehurići iskočili, stavite poklopac na tavu i isključite vatru. Pustite da se injera na pari kuha još nekoliko minuta, no pazite da je ne prekuhate da ne bi postala gumenasta.

U nastavku pogledajte kako se priprema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:14