Kad god se sprema kakvo veće okupljanje našeg veselog društva, nema dvojbe, netko uvijek bude zadužen za pripremu slastica. Upravo smo zato nedavno isprobali recept za kremasti tart od čokolade i naranče food blogerice, stilistice i autorice nekoliko uspješnih kuharica Matejke Buče, koja stoji iza bloga Like chocolate, i jednostavno se oduševili teksturom i okusom tog odličnog kolača. Sam recept nalazi se u njenoj drugoj kuharici pod nazivom Svaki dan nešto novo, a ostao je zabilježen kao izvrsna osnova za daljnje eksperimentiranje.
Podloga od mljevenih badema, brašna, maslaca, jaja i šećera nije nimalo komplicirana za napraviti, a rezultat je prhka baza koja može podnijeti različite vrste punjenja, od slatkih i kremastih do kiselih i prozračnih. Iako izvorni recept uključuje isprobano ukusan nadjev pripremljen od soka i korice naranče, za najnovije druženje odlučili smo pratiti sezonu i taj sastojak kolača zamijeniti jagodama od kojih smo napravili finu kremu. Imajte na umu da je pire od jagoda u startu gušći pa je potrebno manje škrobnog brašna nego što to traži Matejkin izvorni recept, a sam će proces kuhanja kreme kraće trajati. Upravo zato u nastavku možete naći prilagođenu verziju i već se ovog vikenda poigrati!
Tart od čokolade i jagoda
Za koru:
100 g mljevenih badema
125 g glatkog brašna
110 g hladnog maslaca
prstohvat soli
25 g šećera
1 jaje
Za punjenje od jagoda:
300 g jagoda
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice naribane korice limuna
20 g škrobnog brašna
100 g maslaca
1 žumanjak + 1 jaje
Za ganache:
150 g tamne čokolade
125 g vrhnja za šlag
Mljevene bademe, brašno, šećer, sol i maslac narezan na kockice miješajte rukama u velikoj posudi dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i kratko mijesite dok se sve ne sjedini. Kada postane kompaktno, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju, spljoštite u disk i ohladite 30 minuta. Tijesto zatim razvaljajte između dva papira za pečenje pa prebacite u kalup promjera 28 cm. Dobro utisnite tijesto u dno i rubove kalupa. Odrežite višak tijesta, ako ga ima, pa kalup s tijestom stavite u zamrzivač na 15-20 minuta, tj. dok se pećnica ne zagrije na 200°C. Zaleđeno tijesto izbodite vilicom po dnu i pecite oko 20 minuta, tj. dok ne bude pečeno.
Jagode operite, uklonite im peteljke i u blenderu ih pretvorite u pire. U lončić ubacite šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i škrobno brašno te dobro izmiješajte. Dodajte pire od jagoda i pjenjačom promiješajte da ne bude grudica. Kuhajte na laganoj vatri dok krema ne zakuha i ne zgusne se.
Skinite s vatre, umiješajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Pustite da se lagano ohladi, a zatim dodajte umućeni žumanjak i cijelo jaje pa vratite natrag na laganu vatru. Neprestano miješajte dok ne dobijete gustu i glatku kremu koja pada sa žlice u komadima, a ne onako tekuće. Izlijte u koru i ohladite.
U lončiću zagrijte vrhnje, maknite s vatre pa dodajte usitnjenu čokoladu. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete sjajni i glatki ganach pa ga prelijte preko sloja od jagoda. Pospite listićima badema, usitnjenim lješnjacima ili mrvicama od kokosa. Ohladite dok se ne stisne i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....