Trebat će vam:
300 - 400 g svježeg špinata
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
400 ml mlijeka za špinat, plus dodatno za pire
1 kg krumpira
2 žlice maslaca za pire krumpir
4 - 5 jaja
Sol i papar
Priprema:
Najprije očistite i na sitno nasjeckajte svježi špinat. U posudi debljeg dna otopite maslac, a zatim dodajte protisnuti češnjak, pirjajte pola minute i dodajte dvije žlice brašna. Miješajte kako biste dobili pastu. Na to dodajte mlijeko i kuhajte uz neprestano miješanje pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Na kraju ubacite špinat i kuhajte dok ne povene. Prema potrebi dodajte još mlijeka. Za to vrijeme skuhajte krumpir za pire. Kad je gotov, umiješajte maslac i mlijeko te sve zajedno pretvorite u pire. Dok se špinat i krumpir kuhaju, u drugoj posudi zakuhajte vodu sa žlicom octa. Napravite vrtlog i u vodu dodajte jedno po jedno razbijeno jaje. Kuhajte nekoliko minuta, 4 - 5, dok bjelanjak ne očvrsne. Izvadite žlicom s rupicama i poslužite uz pire krumpir i umak od špinata. U slučaju da vam ne uspijeva, jaje možete umotati i u prozirnu foliju kojom ste obložili manju posudicu i koju ste premazali maslinovim uljem ili otopljenim maslacem. U komad folije dobro zamotajte jaje i kuhajte ga u vrućoj vodi. Odmotajte, foliju bacite, a jaje poslužite.