Za jednu koru trebat će vam (potrebne su dvije):
3 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
prstohvat soli
60 g šećera
50 g maslaca
60 g mljevenih oraha
30 g krušnih mrvica
25 ml ruma
2 žlice kuhane crne kave
Za nadjev će vam trebati:
300 ml mlijeka
250 g kristalnog šećera
2 vanilin šećera
naribana korica 1 limuna
500 g mljevenih oraha
Za glazuru i dekoraciju će vam trebati:
150 g čokolade
150 g maslaca
polovice oraha za ukrašavanje
mljeveni orah za posipanje
Priprema:
Pripremite kalup promjera 23 cm tako što ćete dno obložiti papirom za pečenje i podmazati stranice. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Bjelanjke umutite s malo soli i ostavite sa strane. U drugoj posudi mikserom pomiješajte žumanjke, šećer i omekšali maslac.
Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte kavu, orahe te mrvice koje ste prethodno namočili u rumu, pa dodajte i bjelanjke tako što ćete prvo dodati trećinu smjese bjelanjaka pa kuhačom izmiješati, a potom dodati ostatak.
Miješajte polako dok se smjesa ne ujednači pa dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup. Pecite u pećnici 20 minuta. Ponovite postupak za drugu koru. Pripremite kremu kojom ćete nadjenuti tortu tako što ćete pomiješati mlijeko, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna te staviti kuhati do vrenja.
U vruću smjesu dodajte mljevene orahe, pustite da se još malo prokuha te dobro izmiješajte. Kada se kore ohlade, složite tortu tako što ćete donju koru premazati s dvije trećine smjese pa staviti gornju koru i ostatkom premazati cijelu tortu sa svih strana. Na pari otopite čokoladu i maslac te pripremite glazuru. Njome prelijte tortu pa ju ukrasite polovicama oraha koje ste umočili u ostatak glazure, kao i mljevenim orasima.