Zamijesili smo tijesto, pustili da se diže, upalili klimu, a odmah potom i pećnicu. Pogađate, vrijeme je za omiljenu dizanu poslasticu kojoj se vraćamo svakog ljeta – komišku pogaču. Red tijesta, red rajčica, luka i inćuna pa opet red tijesta i najslasnije, zasitno jelo od tek nekoliko sastojaka već je gotovo. Napravite ga danas, ponudite obitelji za stolom ili ekipi gurmana na plaži, a ostatke spremite i već sutra ponesite na posao.
Najvažnije je da ne štedite na nadjevu i da tijesto pažljivo razvaljate kako ne biste dobili tek debelo, kruhasto jelo s tankim slojem inćuna, luka i rajčice. No, ne brinite, u nastavku ostavljamo korak po korak recept s kojim nema greške.
RECEPT ZA KOMIŠKU POGAČU
Od 1 kg brašna, malo soli, 30 g suhog kvasca, 1 dcl ulja i 500 ml mlake vode zamijesite tijesto. Tijesto pustite da se digne kojih 30 minuta. Tako pripremljeno tijesto podijelite na dva dijela pa razvaljajte. Na prethodno nauljeni pleh položite jednu polovicu tijesta. Nadjev pripremite tako da na malo maslinova ulja izdinstate 600-700 g luka. Kad se luk opustio dodajte 400 g pelata, a po želji začinite svježim peršinom, soli i paprom. Na prvu polovicu tijesta poredajte filete inćuna. Zatim dodajte nadjev od pelata i luka. Preklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zavrnite rubove, izbockajte tijesto vilicom, a zatim pecite na 180°C kojih pola sata.
ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI (I ISPROBATI) VIŠE
Ako ste pak raspoloženi za eksperimentiranje, svakako razmislite i o tome da pogaču napravite na malo drugačiji način. Naime, kada smo prije četiri godine posjetili pekarnicu Kroštula u Pakoštanima, isprobali smo prhke pite s punjenjem koje obično stavljamo u komišku pogaču. Ideja i samo jelo potpuno su nas raspametili pa u nastavku ostavljamo recept za sve one koji uvijek žele znati i isprobati više.