Rastu zazubice

Koliko je ovo slasno! Nona Pia pokazala je kako napraviti jednostavan, a tako dobar i brz ručak usred tjedna

Mnogima poznata bakica s Instagrama podijelila je recept za tjesteninu punjenu ricottom, zapečenu u umaku od rajčice

Za ručak na talijanski način neka su jela obavezna - lazanje, punjeni caneloni, carbonara, cacio e pepe, a često se na stolu kad je ova tema u pitanju nađe i zapečena punjena tjestenina.

Punjena tjestenina u obliku školjke jelo je koje inače potječe iz sicilijanske kulinarske tradicije, a osim što je ukusno i jednostavno je za pripremu. Kremoznost punjenja i svilenkast, istovremeno sladak i kiso umak od rajčica kroz koji prodiru začini pravi su spoj kojemu se i sami volimo vratiti.

image
Unsplash

VELIKI SPECIJAL: Ovdje pronađite više recepata za klasike talijanske kuhinje!

Iako se u izvornom receptu mesni umak kuha od teletine, rajčice i graška, a jelo se prije pečenja prelijeva bešamel umakom, recept Nonne Pie je bez toga puno jednostavniji, a sigurni smo, jednako ukusan.

Nonna Pia poznata je Talijanka koja na društvenim mrežama ima velik broj pregleda, a samo na Instagramu prati je gotovo četiri milijuna pratitelja. Uz pomoć unuka Antonia puni društvene mreže originalnim talijanskim receptima, ali i inačicama koje ona priprema svojoj obitelji.

Ovo jelo dobro je pripremiti u velikoj posudi za pečenje, ali posebno je impresivno prezentirano kada se peče u pojedinačnim, manjim posudama. Iako Nonna Pia u smjesu a ricottom stavlja samo jaje, neki stavljaju špinat, a mi vam donosimo varijantu recepta u koji se dodaje mozzarella.

ŠKOLJKE S RICOTTOM I MOZZARELOM U UMAKU OD RAJČICA

Trebat će vam:
600 g svježe ricotte
1,5 kg oguljenih pelata
sol
papar
1 žlica slatke mljevene paprike
500 g mozzarelle
250 g sira Parmigiano Reggiano
100 g svježeg peršina
70 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliko jaje
100 g češnjaka
10 listova svježeg bosiljka
250 g tjestenine školjki

Priprema:
Ricottu stavite u gazu pa u sito iznad zdjele i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku najmanje osam sati ili najviše jedan dan, te prije korištenja maknite dobivenu tekućinu (od cijeđenja ricotte) iz posude. Rajčice nasjeckajte nožem na manje komade. U međuvremenu, zakuhajte zasoljenu vodu za tjesteninu. Narežite pola mozzarelle na tanke ploške, a preostalu polovicu narežite na kockice. U ocijeđenu ricottu umiješajte kockice mozzarelle, naribani sir i nasjeckani peršin. Začinite po ukusu sa soli i bijelim paprom. Jaje dobro umutite pa zatim umiješajte u smjesu od ricotte. Na lagano zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjate oko 2 minute pazeći da ne izgori. Usitnjenu rajčicu i mljevenu slatku papriku dodajte u tavu i pustite da umak prokuha. Kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 30 minuta. Nekoliko minuta prije kraja dodajte i svježe listove bosiljka u umak. Tjesteninu ubacite u kipuću vodu, povremeno miješajući, kuhajte dok ne omekša, ali još uvijek bude prilično čvrsta, oko 7 minuta. Procijedite školjke, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 °C. Dno posude za pečenje pokrijte umakom od rajčice. Napunite školjke s oko 2 žlice smjese od ricotte. Školjku napunite do kraja kako ne bi bila suha tjestenina, ali nemojte pretjerati. Školjke slažite u posudu za pečenje jednu do druge, a zatim žlicom prelijte preostali umak preko školjki, prekrivajući svaku. Rasporedite kriške mozzarelle u ravnomjernom sloju preko školjki. Pecite dok mozzarella ne porumeni i ne počne krčkati - oko 25 minuta. Izvadite i ostavite da se slegne 5 minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:45