recept i slika Tihana Lohinski
ZA TIJESTO:
200 grama brašna (pirova, bijelog pšeničnog ili kombinacija te dvije vrste brašna)
100 grama hladnog maslaca
1-2 žlice meda
3 žlice mljevenih badema
prstohvat soli
1 žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
ZA SLOJ OD SIRA:
250 grama svježeg sira
100 ml vrhnja za šlag
2 žlice meda
1 jaje
žličica ekstrakta vanilije
2-3 žlice limunova soka
ZA VOĆNI SLOJ:
100-150 grama jagoda
100 grama rabarbare
1 žlica gustina
1 žlica limunova soka
1 žlica meda ako želite
1 žličica cimeta ili kardamoma
ZA CRUMBLE:
100 grama brašna
3 žlice mljevenih badema
6-7 žlica zobenih pahuljica
prstohvat soli
1 vanilin šećer
2 žlice šećera ili 2 žlice meda
1 žličica ekstrakta vanilije
65 grama hladnog maslaca nasjeckanog na kockice
Zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno, sol i bademe. Dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice i prstima napravite mrvičastu smjesu (nešto poput krušnih mrvica). Zatim dodajte med i žlicu vrhnja te sve dobro pomiješajte tako da dobijete prhko tijesto. Ako je previše mekano, dodajte još malo brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak, a u međuvremenu pripremite ostatak. Za kremu od sira pomiješajte sir, med, jaje, vaniliju i limunov sok. Vrhnje za šlag umutite posebno pa ga dodajte kremi od sira i sve promiješajte. Jagode i rabarbaru nasjeckajte na komadiće približno jednake veličine. Pomiješajte ih, dodajte im med, gustin, vaniliju i začine te sve dobro promiješajte. Napravite i završni sloj, posip. Pomiješajte brašno, zobene pahuljice i bademe. Dodajte prstohvat soli i šećer ili med (ovisno o tome što koristite). Na kraju dodajte na kockice nasjeckan hladni maslac i prstima napravite mrvičastu smjesu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte za kalup promjera 26 cm. Možete tijesto i prstima utisnuti u kalup. Izbockajte ga vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći samo tijesto u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite deset minuta. Nakon toga tijesto izvadite i na njega rasporedite redom kremu od sira, po njoj voće i na kraju ravnomjerno rasporedite mrvičasti posip po kolaču. Pećnicu smanjite na 180 stupnjeva i pecite kolač još 40-45 minuta. Izvadite ga iz pećnice, ohladite, narežite i poslužite. Napomena: Ovaj kolač je rađen u okruglom kalupu promjera 26 cm, no možete ga raditi i u četvrtastom kalupu. Ako je kalup nešto veći, kolač će biti tanji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....