Za pod zub

Klasik na hrvatski način: Za ovim bi brusketama i Talijani izgubili glavu

 Lidija Lončarić
Umjesto rajčice, na hrskavi kruh ovog puta stavite sataraš i više se nikada nećete vratiti na staro

Kad se ljeti kuha sataraš, to podrazumijeva povremeno miješanje povrća u loncu, što automatski znači da barem dio vremena morate provesti u pošteno zagrijanoj kuhinji. Stoga se, logično je, kad se već kuha, kuhaju veće količine, a kada se skuha previše, dio se nekoliko dana povlači po hladnjaku, a dio zamrzava pa koristi po potrebi, na one posebno užurbane dane. Skuha se riža ili tjestenina, sve se zagrije i pomiješa i ručak je gotov u 20-ak minuta. No kada vam dosadi klasika, što se dogodilo meni, sataraš možete iskoristiti i na malo drugačiji, a vjerojatno najslasniji način koji postoji.

Od ostatka sam, naime, napravila toliko fine i slasne bruskete da ne znam kako ću se uopće vratiti satarašu s klasičnim prilozima. Sve je gotovo superbrzo, nema previše prljavog suđa, a jedini nedostatak je taj što za ovo jelo ipak morate upaliti pećnicu. Ali samo na 20 minuta, a to se može preživjeti.

Bruskete sa satarašem možete poslužiti same ili uz dodatak pršuta ili fine, tanko rezane mortadele, pa u svemu skupa uživati na lijene ljetne večeri ili u dobrom društvu na terasi. Vjerujte, ove bruskete svima za stolom bit će otkriće, a možda bi i u potpunosti mogle zamijeniti one klasične s rajčicom. Budimo realni, za brusketama sa satarašem i Talijani bi izgubili glavu.

image
Lidija Lončarić

BRUSKETE PO DOMAĆI (ZA DESETAK KRUŠČIĆA)

Trebat će vam:

1 luk
3 režnja češnjaka
2 rajčice
1 paprika
1 veća tikvica
malo timijana
10 kruščića
maslinovo ulje
2 kugle mozzarelle
1-2 žlice kapara
10 tanko rezanih šnita mortadele
svježi bosiljak ako vam je pri ruci

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Na maslinovu ulju najprije pirjajte luk. Pustite da omekša pa dodajte protisnuti ili na listiće nasjeckani češnjak. Pirjajte pola minute i dodajte tikvicu i papriku koje ste nasjeckali na komadiće. Pirjajte 5 minuta pa dodajte sitno sjeckanu rajčicu. Začinite timijanom, soli, paprom i dodajte prstohvat šećera. Dodajte i druge začine po želji. Pirjajte dok povrće ne omekša i tekućina ispari. Za to vrijeme upalite pećnicu. Kruščiće premažite maslinovim uljem i pecite ih 10-ak minuta na 200 stupnjeva, dok ne poprime boju i postanu hrskavi. Na pečene kruščiće stavite sataraš, dodajte komadiće mozzarelle, pospite s još malo maslinova ulja i vratite u pećnicu. Pecite 10-ak minuta ili dok se sir ne otopi. Izvadite iz pećnice, pospite s malo kapara, dodajte mortadelu i poslužite još toplo (a može i hladno). Ako vam je pri ruci (meni nije bio), dodajte i malo svježeg bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:52