Hrskavi i mirisni

Kiflice od lješnjaka nestat će u trenu pa za svaki slučaj odmah napravite duplu porciju

Osim s lješnjakom, ove roščiće možete raditi i s vanilijom, dodati smjesi razne začine ili koristiti fino mljeveni badem

Recept u nastavku jedan je od onih koji se prenosi s generacije na generaciju, a svaka iduća nešto malo prilagodi i doda kako bi isprobala novu varijantu. Isto vrijedi i za ove kiflice pa ako slučajno imate zalihu fino mljevenih lješnjaka i badema, možete ih kombinirati, a mnogi će ove kiflice ili roščiće uvaljati još i u kristal šećer ili pak posipati s grublje usitnjenim pečenim lješnjacima. Jednom kada ulovite ritam, brzo ćete ispuniti lim za pečenje ovim kiflicama, a ako ste doista u žurbi, jednostavno od tijesta radite sitnije kuglice koje potom stisnite dlanom kako biste dobili klasične okrugle kekse.

Roščići od lješnjaka

350 g brašna
250 g maslaca
110 g fino mljevenih lješnjaka
70 g šećera
1 bjelanjak
malo soli
šećer

image
Elena Medoks/Getty Images/istockphoto

Pomiješajte brašno, mljevene lješnjake i šećer. U posebnoj zdjeli mikserom istucite bjelanjak s malo soli dok se ne napravi snijeg. Umiješajte snijeg u smjesu od brašna i šećera pa dodajte usitnjeni maslac. Miješajte prvo pjenjačom pa rukama dok se sve ne poveže u ujednačenu smjesu od koje oblikujte kuglu. Pustite da tijesto odmori pola sata. Od tijesta prvo radite kuglice koje razvaljajte u valjke pa savijte da dobijete roščiće. Zagrijte pećnicu na 170°C i na lim prekriven papirom za pečenje složite dobivene roščiće. Pecite oko 15 minuta odnosno dok ne krenu lagano poprimati boju. Po želji, dok su još topli, uvaljajte ih u šećer pa pustite da se ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:18