TRADICIONALNI RECEPT

Kako napraviti varenike: korak po korak do slasnog ukrajinskog specijaliteta

 Matija Djanjesic/Cropix
Jednom kada savladate metodu pripreme tijesta, možete se poigrati nadjevima pa varenike puniti slatkim i slanim nadjevima

Trebat će vam:

800-1000 g brašna

2 jaja

2 žlice šećera

malo soli

15 ml suncokretova ulja

250 ml vrućeg mlijeka

Za slatko punjenje i posluživanje:

višnje iz kompota

šećer u prahu

šlag

Za slano punjenje i posluživanje:

krumpir

sol i papar

začini prema želji

2 žlice maslaca

špek

luk

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke, osim mlijeka. Zatim u posudu ulijte vruće mlijeko i brzo zamijesite tijesto. Dodajte malo po malo brašna dok tijesto ne postane elastično i prestane se lijepiti za ruke. Ostavite da se kratko odmori.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, ali ne tako tanko kao kod peljmena, jer stavljate manje nadjeva. Izrežite krugove pomoću većeg kalupa ili čaše.

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

Uzmite krug u ruku te punite odabranim nadjevom, bilo višnjama koje ste posuli šećerom u prahu, ili kuhanim, naribanim i začinjenim krumpirom. Presavinite tijesto oko nadjeva tako da dobijete oblik polumjeseca.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Zakrivljeni dio dodatno uljepšajte tako što ćete prstima polako zavrtati rub prema gore. Kuhajte varenike u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju, a zatim ih pustite da se kuhaju sve dok tijesto ne omekša. Pripremate li slatke varenike s trešnjama, ocijedite ih i poslužite s rastopljenim maslacem ili šlagom. Nakon što ste skuhali slane varenike, ocijedite ih, a zatim ih kratko zapecite na tavi na kojoj ste na dvije žlice maslaca rastopili i popržili špek i luk. Poslužite s kiselim vrhnjem.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Savjet!

Vareniki mogu biti i s ribanim sirom i povrćem, sa svježim sirom, s trešnjama, s krumpirom i gljivama, s kupusom…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 14:26