ZA POD ZUB

Kada vam dosadi zobena kaša, napravite slatku palentu! Ovo jelo nešto je poput toplog zagrljaja

Palenta mi je inače jedan od najdražih priloga, pa je baš čudno da sam je tek sad isprobala u ovoj kombinaciji. Ali, kako kažu, za dobre stvari nikada nije prekasno

Ovaj recept nastao je spontano, kada sam shvatila da više nemam zobenih pahuljica, a za doručak mi se baš jelo nešto slatko, toplo, kremasto, cimetasto i vanilijasto, baš onako jesensko. Na dnu jedne teglice u kuhinjskom ormariću ugledala sam malo palente pa sam se, nimalo zainteresirana za odlazak do trgovine po nove zalihe pahuljica, odlučila za mali eksperiment.

image
Lidija Lončarić/

Dvije jabuke kratko sam propirjala s omiljenim toplim začinima, a onda u istoj posudi zagrijala mlijeko i skuhala kremastu palentu. Doručak je ispao toliko dobar, bolji od svake zobene kaše koju sam dosad napravila, pa vjerujem da ću mu se ovih dana još vraćati u najrazličitijim kombinacijama. Sve je brzo gotovo, jako je utješno i grije, kako izvana, tako i iznutra, taman stvoreno za siva jesenska jutra kojih je u posljednje vrijeme (napokon) sve više. Baš volim ovako iznenaditi samu sebe!

image
Lidija Lončarić/

SLATKA PALENTA S JABUKAMA (za jednu osobu)

Trebat će vam:

2 jabuke

1 žličica maslaca

2 žlice javorova sirupa ili meda

3-4 žlice vode

cimet, ekstrakt vanilije

5-6 žlica instant-palente

cca 200 ml mlijeka

prstohvat soli

1 žlica maslaca od kikirikija

1 žlica javorovog sirupa ili meda

2-3 žlice sjeckanih badema (ili drugih orašastih plodova ili sjemenki)

Priprema:

U posudi otopite maslac, dodajte sitno sjeckane jabuke i sladilo po želji pa kratko pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte cimet i vaniliju i podlijte s malo vode. Pustite da se krčka pet minuta, dok voda ne ispari i stvori se ljepljivi slatki umak, a jabuke malo ne omekšaju. Potom jabuke izvadite iz posude. U istoj posudi zagrijte mlijeko, dodajte prstohvat soli i sladilo pa dodajte i palentu. Kuhajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Pred kraj umiješajte maslac od kikirikija. Prebacite palentu u zdjelicu, dodajte pirjane jabuke i pospite sjeckanim bademima ili drugim orašastim plodovima ili sjemenkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 07:03