Ovaj recept nastao je spontano, kada sam shvatila da više nemam zobenih pahuljica, a za doručak mi se baš jelo nešto slatko, toplo, kremasto, cimetasto i vanilijasto, baš onako jesensko. Na dnu jedne teglice u kuhinjskom ormariću ugledala sam malo palente pa sam se, nimalo zainteresirana za odlazak do trgovine po nove zalihe pahuljica, odlučila za mali eksperiment.
Dvije jabuke kratko sam propirjala s omiljenim toplim začinima, a onda u istoj posudi zagrijala mlijeko i skuhala kremastu palentu. Doručak je ispao toliko dobar, bolji od svake zobene kaše koju sam dosad napravila, pa vjerujem da ću mu se ovih dana još vraćati u najrazličitijim kombinacijama. Sve je brzo gotovo, jako je utješno i grije, kako izvana, tako i iznutra, taman stvoreno za siva jesenska jutra kojih je u posljednje vrijeme (napokon) sve više. Baš volim ovako iznenaditi samu sebe!
SLATKA PALENTA S JABUKAMA (za jednu osobu)
Trebat će vam:
2 jabuke
1 žličica maslaca
2 žlice javorova sirupa ili meda
3-4 žlice vode
cimet, ekstrakt vanilije
5-6 žlica instant-palente
cca 200 ml mlijeka
prstohvat soli
1 žlica maslaca od kikirikija
1 žlica javorovog sirupa ili meda
2-3 žlice sjeckanih badema (ili drugih orašastih plodova ili sjemenki)
Priprema:
U posudi otopite maslac, dodajte sitno sjeckane jabuke i sladilo po želji pa kratko pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte cimet i vaniliju i podlijte s malo vode. Pustite da se krčka pet minuta, dok voda ne ispari i stvori se ljepljivi slatki umak, a jabuke malo ne omekšaju. Potom jabuke izvadite iz posude. U istoj posudi zagrijte mlijeko, dodajte prstohvat soli i sladilo pa dodajte i palentu. Kuhajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Pred kraj umiješajte maslac od kikirikija. Prebacite palentu u zdjelicu, dodajte pirjane jabuke i pospite sjeckanim bademima ili drugim orašastim plodovima ili sjemenkama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....