Razne sušene grahorice i mahunarke uvijek je dobro imati u smočnici - tijekom hladnijih dana kako bismo od njih mogli spremiti neko fino i zasitno varivo, a tijekom ovih toplijih, da nam posluže za pripremu raznih ukusnih namaza! Kako od crvene leće pripremiti namaz koji će osvojiti vaše goste na idućem ljetnom okupljanju, pojasnila nam je chefica Ivana Bekavac u ljetnom izdanju magazina Dobra hrana, koji je još uvijek na kioscima. Neku verziju tog namaza često sprema u sklopu svog cateringa Prep, koji vodi u suradnji s Dinom Habulin i Marinom Petranovićem, a s čitateljima je podijelila inačicu s aromatiziranim uljem, koja se na našem snimanju doslovce razgrabila! Sam namaz možete još obogatiti sjemenkama sezama, usitnjenim sušenim rajčicama ili pak bučinim sjemenkama, ovisno o vašim osobnim preferencijama.
Namaz od crvene leće
Trebat će vam:
200 g crvene leće
2 rajčice
1 luk
850 ml vode
1 žličica soli
1/2 žličice kurkume
1 limun
Za aromatizirano ulje:
3 žlice maslinova ulja
1/2 žličice kumina
2 režnja češnjaka
1 žlica svježeg đumbira
1 lovorov list
1/2 žličice čilija
Priprema:
Isperite leću. Luk sitno nasjeckajte. U lonac stavite kuhati sve sastojke za namaz od leće. Kuhajte 15-ak minuta ili dok se leća ne počne raspadati. Pripremite aromatizirano ulje tako što ćete naribati češnjak i đumbir. Na tavi zagrijte ulje i dodajte sve sastojke. Sve zajedno pržite nekoliko minuta dok se ne počne osjećati miris. Kuhanu leću pomiješajte s aromatiziranim uljem, a na kraju dodajte limunov sok.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....