MAK I TIJESTO

Kada ste zadnji put jeli ovo zaboravljeno jelo iz djetinjstva? Odlična je ideja za brzi ručak

 Unpict/Getty Images
Kada vam ponestane inspiracije za pripremu ručka usred tjedna, sjetite se omiljenog jela iz djetinjstva i napravite valjuške s makom

Trebat će vam:

  • 850 g krumpira
  • 150 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • sol
  • 60 g maslaca
  • 6 žlica mljevenog maka
  • 4 žlice šećera u prahu

Priprema:

Dobro operite krumpir i kuhajte ga u loncu kipuće slane vode oko pola sata, dok ne omekša. Krumpir ocijedite, ogulite i protisnite. Dodajte brašno, jaje i žumanjak i miješajte dok ne dobijete tijesto. Ostavite tijesto da kratko odstoji. Po potrebi dodajte još brašna, ovisno o sadržaju vode u sorti krumpira. Mokrim rukama oblikujte tijesto u otprilike osam centimetara dugačke valjuške. Kuhajte u loncu kipuće slane vode četiri do pet minuta. Izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite. U tavi rastopite maslac, dodajte valjuške i pržite dok ne porumene. Dodajte mak i promiješajte da se prekrije. Poslužite ih posute šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 15:30