RECEPT DANA

Kad više ne znate što s tikvicama, napravite ih na žlicu, i to s grahom. Obožavamo ovo varivo!

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Tikvice koje vas već dugo gledaju iz hladnjaka danas pripremite na malo drugačiji način - ubacite ih u gusto, zasitno varivo

Napravili ste pitu, pohali ih i pržili na svaki mogući način, pekli u pećnici, napravili juhu, ubacili na pizzu, u štrudlu i grilali na roštilju i zbilja više ne znate koje jelo biste izmislili s tikvicama koje se neprestano stvaraju u vašem hladnjaku? Ne brinite, jer imamo dobru ideju koja vas neće koštati previše, a može biti itekako dobra večera usred radnog tjedna ili čak vikendom, kada nemate volje predugo stajati za štednjakom. Napravite gusto varivo!

image
Vojko Basic/Cropix

Spojili smo grah iz konzerve, tikvice, papriku, rajčice, luk i češnjak, začinili s malo čili papričice, ubacili još i pokoji drugi začin i skuhali lonac variva kojeg se tražila porcija više. Najbolje je kada se posluži uz domaći kruh, ali je toliko bogato i zasitno da vam dodatni prilozi možda čak i neće trebati. I dobar savjet, skuhajte odmah veći lonac pa idućeg dana ostatke poslužite uz žlicu ili dvije riže, a dodati možete i komad piletine ili drugog mesa.

Trebat će vam:

500 g kuhanog crvenog graha

2 srednje tikvice

1 veća žuta paprika

4 rajčice

1 veći luk

2 češnja češnjaka

1-2 suhe čili papričice ili svježa ljuta papričica, sitno nasjeckana

peršinov list

lovorov list

1 žličica mljevene paprike

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kada malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša, pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, popaprite, dodajte mljevenu papriku, promiješajte i ostavite na vatri još koju minutu da se okusi prožmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:58