Blagdani su gotovi, zakoračili smo u novu godinu i odluke su pale. Prva, hranit ćemo se zdravije. Druga, u raspored ćemo ubaciti više tjelovježbe. Treća, više ćemo voljeti sebe. Za sada se držim jedino ove posljednje, pa sam se upravo zato za početak godine odlučila počastiti kremastom poslasticom s pistacijom i malinom.
Riječ je o jednostavnom cheesecakeu koji se ne peče i koji sam prvotno krenula raditi samo da potrošim ostatke blagdanskih keksića. Sve sam ih ubacila u blender s malo maslaca, a onda sam dodala i šaku pistacije i ideja se samo razvijala. U idućem trenutku mikser je već miksao kremu, a ja sam u ruci držala žličicu s omiljenim mi džemom od maline. Moram vam priznati, iako nisam pretjerani fan cheesecakea, ovaj je ispao odlično i, nakon što stvarno odradim taj toliko obavezan novogodišnji detoks, sigurno ću mu se vratiti. I ovim putem javno obećavam, od sada su na meniju samo zdravija, laganija jela. Barem do kraja mjeseca...
CHEESECAKE S PISTACIJOM I MALINOM
Trebat će vam:
200 g keksa
100 g maslaca
50 g pistacija
300 g mascarponea
100 g bijele čokolade
2 žlice paste ili namaza od pistacije
100 g slatkog vrhnja
3-4 žlice džema od maline
100 g sjeckanih pistacija
prstohvat soli
Priprema:
Kekse usitnite i pomiješajte ih s otopljenim maslacem, prstohvatom soli i usitnjenim pistacijama pa sve zajedno utisnite u dno kalupa. Na pari otopite bijelu čokoladu i pustite da se kratko ohladi. U zdjeli miksajte slatko vrhnje dok se ne pretvori u kremu, dodajte mascarpone, otopljenu bijelu čokoladu i dvije (ili više) žlice paste ili namaza od pistacije. Sve dobro sjedinite, miksajte dok ne dobijete gustu kremu. Polovicu kreme rasporedite po podlozi, a onda dodajte nekoliko žličica džema od maline i štapićem za ražnjić ili čačkalicom napravite šare. Dodajte ostatak kreme i još džema pa ponovite postupak. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Prije posluživanja pospite sjeckanim pistacijama.