Kada smo nedavno uočili prve marelice na klupama na tržnici, znali smo da je napokon stiglo vrijeme najslađih slastica i omiljenog džema. No, prije nego što ih upakiramo u staklenke, marelice smo odlučili iskoristiti za pripremu omiljenih nam knedli.
OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI
Kako bi ispale baš kako treba, uvijek se vodimo jednostavnim trikovima. Najprije, kod miješenja tijesta pažnju obraćamo na vrijeme baratanja tijestom. Naime, kod pripreme krumpirovog tijesta, važno je upamtiti kako će dugotrajnim miješanjem tijesto postati sve žilavije i tvrđe stoga je dovoljno tek povezati sastojke u kompaktnu smjesu. Također, nemojte pretjerivati s brašnom, dodajte ga tek toliko da možete oblikovati kuglu, a zatim je pretvorite u dugačak valjak i podijelite na jednake dijelove.
Kada je u pitanju punjenje, koristiti možete svježe voće i džemove. Dovoljna će biti polovica voćke po knedli ili pak žličica omiljenog džema. Nemojte pretjerivati kako biste na kraju uspjeli zatvoriti knedlu i kako se ona pri kuhanju ne bi otvarala.
Knedle kuhajte u vreloj vodi. Dodajte jednu po jednu i nemojte prenatrpati posudu kako biste knedlama dali dovoljno prostora da se skuhaju. Kada isplivaju na površinu, prebacite ih u tavu u kojoj ste na maslacu zapekli krušne mrvice sa šećerom, dobro ih uvaljajte u hrskavi posip i poslužite još tople. Ako želite, umjesto u krušne mrvice, knedle možete uvaljati i u mješavinu maka i šećera, baš kao što su to nekada radile naše bake. Dobra ideja bit će i mljeveni bademi.
U slučaju da vam se postupak čini više nego kompliciranim, uvijek se možete okrenuti alternativi i isprobati jednostavne njoke s karameliziranim marelicama. Okusom će vas podsjetiti na djetinjstvo, a priprema će biti daleko jednostavnija.
RECEPT ZA KNEDLE
Trebat će vam:
500 g skuhanog krumpira
200 g oštrog brašna
50 g maslaca za tijesto
1 jaje
sol
5 marelica (ili više, po potrebi)
krušne mrvice
šećer
5 g maslaca za krušne mrvice
Priprema:
Krumpir skuhajte u kori, ogulite i propasirajte. Dodajte 50 g maslaca. Kad se malo ohladi, dodajte brašno i jaje, malo soli i zamijesite tijesto. Tijesto je dosta mekano pa ga nemojte valjati već samo napravite jednake kuglice tijesta koje zatim u ruci raširite, umetnite polovicu marelice i oblikujte okruglicu. Knedle kuhajte u slanoj kipućoj vodi cca 15 minuta. U tavi rastopite maslac i dodajte krušne mrvice, po želji se možete dodati i šećer. Kuhane knedle uvaljajte u krušne mrvice prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....