Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 800 g juneće plećke
- 1 l crnog vina
- 300 ml umaka od pečenja
- 200 g korjenastog povrća
- 100 g crvenog luka
- 10 g češnjaka
- 3 g cimeta
- 1 g majčine dušece
- Za krumpir:
- 400 g krumpira oguljenog i narezanog na ploške
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 3 g češnjaka
- sol
- papar
Priprema
1. korak
Gratinirani krumpir: krumpir narezan na ploške stavimo u vatrostalnu posudu. Posolimo, popaprimo i prelijemo prethodno reduciranim vrhnjem kojem smo dodali češnjak. Takav krumpir pečemona 130 stupnjeva 90 minuta. Juneću plećku zavežemo špagom i zapečemo u vrućem loncu. Plećku izvadimo te na ostatku masnoće popržimo luk, korjenasto povrće i češnjak.
2. korak
Podlijemo vinom i začinimo majčinom dušicom, cimetom, solju i paprom. Kad alkohol ispari, dodamo plećku i kuhamo u pećnici na 84 stupnjeva 16 sati. Nakon toga propasiramo povrće. Umaku dodamo umak od pečenja i kuhamo do željene gustoće te poslužimo uz gratinirani krumpir i juneću plećku.
Recept restorana Les Ponts, Zagreb
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....