Iako tijekom ljeta češće biramo hladne juhe da nas osvježe, nekad jednostavno godi ukusna, topla, gusta juha, pogotovo ako je od rajčice, graha i slanine, kao primjer u nastavku. Ovisno o tome volite li glađe ili rustikalnije juhe, svoju možete ubaciti u cijelosti u blender pa izblendati ili to učiniti samo s pola količine. Druga polovica bit će dovoljna da cijeloj zdjeli juhe podari grublju teksturu povrća koja bi vam se mogla svidjeti. Isprobajte obje inačice!
Juha od rajčica, graha i slanine
Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 20-35 minuta • Porcija: 4-6
Trebat će vam:
2 žlice maslinovog ulja
250 g slanine
2 poriluka
1 glavica crvenog luka
2 mrkve
2 rebra celera s lisnatim vrhovima
4 režnja češnjaka
1 veći list svježeg lovora
svežanj svježeg timijana, peršina i kadulje
sol i papar
450 g cherry rajčica
400 g umaka od rajčice
1 l pilećeg temeljca
400 g bijelog graha iz konzerve
U dubokoj gusanoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjenu slaninu i pecite uz često miješanje dok se masnoća ne otopi. Izvadite van i stavite sa strane. U masnoću od slanine ubacite usitnjeni poriluk, luk, mrkvu, celer i češnjak te lovorov list i svežanj začinskog bilja. Začinite solju i paprom. Pirjajte dok povrće ne omekša. Umiješajte dobro usitnjene rajčice, umak od rajčice, temeljac i grah. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte 15 do 20 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću juhe. Prije posluživanja izvadite i bacite svežanj začinskog bilja. Poslužite posipano prženom slaninom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....