Premda su nam najslađe kad ih uberemo sa stabla, negdje na obali, uz more i pjesmu zrikavaca, ako ste se vratili u grad ili tek iščekujete godišnji odmor, nema vam druge nego se uputiti na obližnju tržnicu po slatke i medene smokve. Za njih ove godine treba izdvojiti euro do dva više, pa smo ih tako lani mogli pronaći već za pet eura, dok ove godine dostižu cijenu od čak 8 eura, već ovisno o tome odakle nam dolaze. Na vama je, naravno, da odvagnete koje su vam draže - žute ili plave i da potom odaberete recept i uživate u ovim slatkim ljetnim plodovima i njihovom okusu kako do sad možda još nikad niste.
Donosimo vam pet ideja za jela - slatka i slana - koja će se svidjeti kako obožavateljima ovog voća, tako i onima koji su prema smokvama možda bili suzdržani. Vjerujte, više neće.
KOLAČ SA SMOKVAMA I JOGURTOM
Trebat će vam:
2 jaja
140 g šećera
125 g maslaca
1 burbon vanilin šećer
200 g grčkog jogurta
1 korica limuna
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
cimet
mljeveni đumbir
nekoliko svježih smokava
nekoliko šljiva
Priprema:
Lagano mikserom istucite jaja sa šećerom pa im dodajte maslac, vanilin šećer, koricu limuna i grčki jogurt. U drugu zdjelu prosijte brašno pa mu dodajte sol, prašak za pecivo, malo đumbira i cimeta. Zatim pomiješajte suhe i tekuće sastojke. Obložite kalup papirom za pečenje i u njega ulijte tijesto. Rasporedite smokve i šljive po vrhu, pospite još malo šećerom po želji i pecite 45 min na 180°C. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov i po potrebi pecite još 5 do 10 min.
ZAPEČENE SMOKVE S KOZJIM SIROM
Trebat će vam:
8-10 ljubičastih smokvi
200 g mekog kozjeg sira
1 šaka usitnjenih lješnjaka
sol i papar
1 žlica usitnjenog svježeg origana
2 - 3 žlice meda
maslinovo ulje
Priprema:
Keramičku posudu za pečenje lagano premažite maslinovim uljem. Smokve oštrim nožem zarežite u obliku slova X. Rukom malo oslobodite sredinu smokve i žličicom u nju utisnite kozji sir. Učinite to sa svim smokvama. Po siru rasporedite usitnjene lješnjake i usitnjeni origano, zatim malo posolite i popaprite. Na kraju svaku smokvu začinite medom. Posudu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite pet minuta na 180°C. Bitno je da se sastojci zagriju.
TORTA OD SMOKAVA I PISTACIJA
Za tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g smeđeg šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
250 ml suncokretova ulja
50 g mljevenih oraha
50 g mljevenih badema
½ žličice sode bikarbone
2 naribane jabuke
Za kremu:
750 ml mlijeka
120 g kristal šećera
2 vanilin šećera
3 na vrh žlice glatkog brašna
2 žlice gustina
sok i korica jednog limuna
120 g omekšalog maslaca
Za ukrašavanje:
800 g svježih smokava
100 g očišćenih pistacija
Priprema:
U posudu za miksanje stavite jaja i obje vrste šećera te dobro izmiješajte dok se šećer ne otopi. Laganim miješanjem dodajte ulje, cimet, sodu bikarbonu, brašno i na samom kraju mljevene orahe, bademe te naribane jabuke. Izlijte smjesu u kalup za torte i pecite 45 minuta na 180°C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi. U veću posudu stavite mlijeko, obje vrste šećera i dobro izmiješajte. Dodajte brašno i gustin te pjenjačom dobro izmiješajte. Tako ćete izbjeći grudice. Pripremljenu mješavinu stavite u posudu te na laganoj vatri skuhajte kremu. Kuhanu kremu ohladite. Kada se krema ohladila, dodajte maslac, sok i koricu jednog limuna te sve dobro izmiješajte. Ohlađeni biskvit prerežite, na donji dio stavite polovicu kreme, na manje komade narezane smokve i polovicu nasjeckanih pistacija. Poklopite gornjim dijelom biskvita, namažite ga preostalom kremom i dekorirajte preostalim smokvama i pistacijama.
Naravno, nisu smokve jedino ljetno voće, tražite li inspiraciju za slasticu sa šljivama ili kruškama, potražite ih ovdje.
Savršeno kremast i po receptu poznatog zagrebačkog talijanskog restorana, ovaj je risotto sa smokvama i pršutom mnogima ispunjenje svih želja i ultimativni comfort food.
DŽEM OD SMOKAVA
Od smokava, naravno, uvijek možete napraviti i pekmez, a provjereno dobar s nama je lani podijelila naša suradnica Slavica Šagolj i možete ga pronaći ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....