Nedavno smo u zagrebačkom SquareOne Experience Bar & Restaurant naišli na ukusnu cremu di caffe, talijanski desert koji se radi o kave, šećera i vrhnja. Suvlasnica tog bistroa na Trgu žrtava fašizma Nikolina Antić objasnila nam je da je riječ o slastici u kojoj je na putovanju Italijom gotovo svakodnevno uživala, što ju je ponukalo da potraži način kako cremu di caffe ponuditi svojim gostima u restoranu. Rješenje je pronašla u obliku aparata jednog poznatog talijanskog proizvođača i distributera kave, a pomoću kojeg radi ovu osvježavajuću slasticu u čaši. Nalik na sladoled, no to ipak nije, crema di caffe svidjeti će se svima koji vole arome i okuse kave. Dok ćete u Squareone za ovaj kremasti desert izdvojiti nešto manje od četiri eura, možete ju probati i sami pripremiti. Jednom kad se uhodate, nećete više htjeti jesti ništa drugo u ovo ljetno vrijeme!
Crema di caffe
200 ml punomasnog vrhnja za šlag
oko 80 ml espressa ili jake kave
2 žlice šećera u prahu
čokoladni preljev ili kakao po želji
Skuhajte jaku i gustu kavu - najbolje bi bilo da spremite talijanski espresso u aparatu za espresso ili u moki odnosno kafetijeri. Kava bi trebala biti bogata i snažnog okusa, a ne vodenasta. Ulijte kavu u čašu. Dodajte dvije žlice šećera u prahu i dobro promiješajte. Pustite da se kava potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju je stavite u hladnjak da se brže spusti temperatura. Dok se kava hladi u hladnjaku, umutite čvrsto vrhnje električnim ručnim mikserom. Šlag mora biti vrlo hladan, stoga ga ne vadite iz hladnjaka ranije nego što je potrebno. Kad je vrhnje dobro umućeno, dodajte slatku, dobro ohlađenu kavu. Miješajte još minutu da se kava dobro sjedini s vrhnjem. Trebali biste dobiti prilično gustu kremu. Na kraju premjestite kremu od kave u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjaku najmanje jedan sat prije posluživanja. Po želji poslužite uz čokoladni preljev ili malo kakaa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....