ZNATE LI GA PRIPREMITI

Jelo koje se priprema od tek nekoliko sastojaka Amerikanci obožavaju i pojavljuje se u gotovo svakoj seriji ili filmu

Povijest makarona sa sirom prilično je zanimljiva, a danas se ovo jelo ubraja i među ona koja možda nisu isprobali svi, ali su zasigurno za njega čuli

Jelo koje se spominje u gotovo svakoj američkoj seriji i filmu i sastavni je dio tjednog menija gotovo svakog tamošnjeg kućanstva, navodno uopće nije izmišljeno u Americi. Priča o mac&cheeseu, kremastom, slasnom jelu s tjesteninom i sirom, vjeruje se, izmišljeno je 1769. godine u Engleskoj. Recept za zapečenu tjesteninu s umakom od sira prva je u svoju kuharicu "The Experienced English Housekeeper" uvrstila Elizabeth Raffald upravo te godine, a glavne komponente bile su gusti bešamel umak sa cheddar sirom, makaroni, ili kod nas poznatiji kao pužići, sir kojim je sve zajedno posipano, a zatim i pečeno dok se ne stvore mjehurići i postane zlatno.

image
Ivandzyuba/Getty Images

U ovo jelo se, prema nekim pričama, zaljubio i Thomas Jefferson, koji ga je isprobao na putovanju u Europi, potpuno izgubio glavu i po povratku u Ameriku tražio da mu se mac&cheese priprema sve češće. Upravo se njegov šogor James Hemings smatra autorom prvog američkog recepta za mac&cheese.

Pred kraj Velike depresije ovo je jelo postalo izrazito popularno, posebno zato što se pripremalo brzo, a namirnice nisu koštale previše. Nazivali su ga tada jelom koje je "najbolji prijatelj kućanica" i "hranjivi obrok iz jednog lonca", a od tada iznimno popularan postao je i mac&cheese iz kutije. Stoga, valja spomenuti kako je samo 1937. godine prodano osam milijuna kutija ovog polugotovog jela. Nakon toga, iznimno veliku popularnost mac&cheese doživio je ponovno za vrijeme Drugog svjetskog rata.

image
Tatiana Volgutova/Getty Images

Iako su jela iz kutije, logično, jednostavnija i brža za pripremu, mac&cheese zapravo je jelo koje samo po sebi uopće nije previše komplicirano, čak i ako ga od početka do kraja napravite sami (uz iznimku kupovne tjestenine). Sve što trebate je skuhati gusti umak od brašna, mlijeka i sira, spojiti sve zajedno s do pola skuhanom tjesteninom i ubaciti u pećnicu. Prije pečenja po vrhu možete posipati još sira, a dobra opcija bit će i pomiješati sir s krušnim mrvicama kako biste dobili hrskaviju koricu. U posip dodati možete i slaninu, sitno sjeckane čvarke, začinsko bilje po želji i druge dodatke koji su vam pri ruci.

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

U nastavku ostavljamo recept koji isprobati možete već danas, nije kompliciran, a rezultat će biti kremasto, slasno jelo koje ćete vrlo vjerojatno poželjeti uskoro ponoviti.

Trebat će vam:

oko 500 g tjestenine
60 g maslaca
30 g brašna
1 žličica soli
½ do 1 žličica senfa
½ žličice papra
malo ljutog umaka po želji
800-850 ml mlijeka
400-500 g topivog sira
maslac za premazivanje posude

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tjesteninu skuhajte do pola u kipućoj slanoj vodi. Ocijedite. Dok se tjestenina kuha, u posudi debljeg dna otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete pastu. Dodajte i senf, papar, sol i ljuti umak ako ga koristite. Dobro sve pomiješajte. Dodajte tjesteninu, mlijeko i gotovo sav sir (dio ostavite za posipanje po vrhu). Pomiješajte i pustite da se sir otopi, a zatim sve zajedno prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Pecite 30 do 40 minuta prekriveno pa pospite s ostatkom sira i vratite na još 5-10 minuta. Poslužite toplo.

Dodatno!

Ako koristite posip s krušnim mrvicama i drugim dodacima, po tjestenini ga pospite zadnjih 10 minuta, vratite u pećnicu i temperaturu pojačajte na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:14