KVALITETNA DOMAĆA NAMIRNICA

JELA S TUROPOLJSKIM TARTUFIMA: Melenica

 Mario Kučera
Još se donedavno pogrešno mislilo da su tartufi u kontinentalnom dijelu Hrvatske puka izmišljotina ili, u najboljem slučaju, blijeda varijanta njegova istarskog veličanstva

Trebat će vam:

6 jaja
4 žlice guščje masti
4 žlice kukuruzne krupice
6 žlica domaćeg kiselog vrhnja
300 ml mlijeka
sol
crni zimski tartuf (Tuber brumale)
guščji čvarci

Mario Kučera

Priprema:

Jelo koje su turopoljske bake znale pripremati za doručak ili večeru vrlo je zanimljiva zamjena za istarsku fritaju s tartufima. Uzmemo dublju tavu i na nju stavimo domaće kiselo vrhnje. Kuhamo dok ne počne žutjeti, dakle dok se malo ne zapeče, i tada dodamo guščju mast da se rastopi. Za to vrijeme pomiješamo u posudi mlijeko, sol i kukuruznu krupicu (krupica mora biti domaća, a ne instant za brzu pripremu, i dobro ju je ostaviti 2-3 sata da se namoči u mlijeku kako bi postupak bio brži). Smjesu od jaja, mlijeka i kukuruzne krupice ulijemo u tavu s prženim vrhnjem i masti, dodamo sol i pustimo da kuha uz povremeno miješanje. Kad je kukuruzna krupica kuhana (ako nije, dodamo još mlijeka) i kad smjesa poprimi gustoću kajgane, a prije serviranja, naribamo preko svega crne tartufe (Tuber brumale) i dobro promiješamo. Tu vrlo dobro paše Tuber macrosporum koji jako dobro podnosi termičku obradu. Preko svega možemo staviti malo guščjih čvaraka i još koju laticu tartufa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 01:57