KUHAJ SEZONSKI

Jedva smo dočekali sezonu medvjeđeg luka pa smo pripremili čak 7 ideja za dobar proljetni ručak

 Mario Kucera/
Sezona je omiljenog, mirisnog divljeg luka, vrijeme da se zaputimo u šumu ili tržnicu i bacimo na kuhanje

Ovih nas je dana prilično razveselila vijest da su se u šumama pojavili prvi primjerci medvjeđeg luka. Osim što ga volimo brati, jednako tako volimo uživati u bogatim proljetnim jelima pripremljenim od ove divlje biljke. Upravo je divlji ili medvjeđi luk jedna od najzdravijih samoniklih biljaka koje možete pronaći u šumama ili na livadama. Karakterističnog je mirisa po kojem ćete ga i najbolje raspoznati od sličnog bilja. Naime, pri branju medvjeđeg luka valja biti posebno oprezan upravo zbog činjenice da njegovi listovi podsjećaju na listove đurđice ili mrazovca koji su otrovni pa tako, upustite li se u branje medvjeđeg luka, svakako to učinite u društvu iskusnijih berača.

Dobro je spomenuti i kako je medvjeđi luk prepun vitamina C te je idealna namirnica u slučaju da ovog proljeća poželite pročistiti organizam. Bitno ga je konzumirati što prije nakon branja, a najbolja opcija bit će i što kraća termička obrada kako bi zadržao lijepu zelenu boju i moćan miris. Također, medvjeđi luk može se koristiti i sušen no u tom slučaju, naravno, neće biti toliko izraženih aroma.

Zbog arome koja podsjeća na spoj luka i češnjaka, medvjeđi luk ili srijemuš odlično se snalazi u različitim salatama, namazima na bazi sira, kao glavna zvijezda jednostavnih proljetnih umaka, u tjesteninama i rižotima, uz mesne i riblje specijalitete, ali i u juhama i pitama. Nije ga potrebno previše obrađivati, a za neka jela trebat ćete ga tek nasjeckati i poslužiti.

VARIVO OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Mario Kucera/

TRLJE S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Berislava Picek/Cropix/

GIBANICA S MLINCIMA, MEDVJEĐIM LUKOM I GOVEĐIM REPOM

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

TORTA OD SRIJEMUŠA I KOPRIVE

image
Mario Kucera/

QUICHE S TRI VRSTE LUKA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

KOTLETI U MARINADI OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Mario Kucera/

ZELENA FRITAJA

image
fritaaja sa slaninom i sirom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:09