Dok na tržnicama još uvijek ima ukusnih jagoda, iskoristite priliku da u njima uživate u što više različitih oblika. Osim u svježem izdanju i u raznim kolačima, isprobajte ih spremljene na jednostavan, ali malo drugačiji način! Zašto jagode ne biste ubacili u pećnicu, prelili s malo meda i začina te ispekli?
Kako u svom newsletteru Amuse Bouche predlaže autorica Sara Keene, tako pripremljene jagode odlično će se slagati s grčkim jogurtom i granolom, sladoledom od vanilije, čokoladnim desertima i slično, a tome bismo svakako dodali i klasičnu zobenu kašu, palačinke i vafle te panna cottu. Također možete prilagođavati začine, a ako umjesto s ekstraktom vanilije jagode dovršite s malo papra i octa, ovako spremljene mogu postati odlična podloga za preljev za salate ili bruskete s mekim sirevima poput mozzarelle i burrate.
PEČENE JAGODE
Trebat će vam:
1 kg jagoda
2 žlice meda
prstohvat soli
sok od 1/2 limuna
1/2 žličice ekstrakta vanilije ili 1/8 žličice ružine vodice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Operite jagode, odrežite im vrhove i bacite ih. Jagode prerežite na pola i rasporedite u ravnomjernom sloju po limu za pečenje. Prelijte ih medom, solju i limunovim sokom te drugim sastojcima poput ekstrakta vanilije, ružine vodice, octa ili papra. Lagano promiješajte žlicom da se sastojci rasporede. Pecite 35-40 minuta dok jagode ne potamne i ne počnu plivati u tankom sloju sirupa. Izvadite jagode iz pećnice i poslužite vruće ili ostavite da se potpuno ohlade i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....