U razgovoru s prodavačima na tržnici kod kojih svake godine kupujemo odlično volovsko srce, saznali smo kako bi sezona rajčica mogla potrajati još samo do kraja rujna pa smo tako zaključili kako bi najbolje bilo odmah se baciti na pripremu omiljene zimnice. Osim šalše i sataraša, ove godine, odlučili smo, radimo i domaći kečap.
Iako se na prvu možda činiti previše kompliciranom, s obzirom na to da kečap cijeli život vjerojatno kupujete u supermarketima, ali priprema zapravo uopće ne oduzima previše vremena, a nisu vam potrebni niti nikakvi posebni sastojci. Pripremite rajčicu, papriku, luk i jabuku, šećer, aceto balsamico, senf i sol, a u slučaju da uvijek birate ljući kečap, kada se kuha, umaku dodajte i koju čili papričicu. Ljutinu odredite prema vlastitoj želji i potrebama.
Od opreme trebat će vam samo veći lonac, a najviše vremena oduzet će vam kuhanje. Naime, da biste dobili lijep, moćan umak, trebat će vam otprilike dva do tri sata kuhanja na srednjoj vatri, ovisno o gustoći koju želite dobiti. Sve sastojke ubacite u lonac i dobro promiješajte pa krenite s kuhanjem. U nastavku ostavljamo provjereni recept Nastasje Chiare Petrić.
Kečap povremeno pomiješajte kako se sastojci ne bi zalijepili za dno posude. Na kraju je kečap potrebno propasirati i uliti u sterilizirane boce te ga čuvati na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
Iskoristiti ga možete na način na koji biste iskoristili i kupovni, kao dodatak sendvičima i burgerima, kao umak uz krumpiriće, ali ga dodati možete i u umake i druga jela na bazi rajčice te ga koristiti kao podlogu za pizzu.