JAKO SLASNO

Jednom kad probate pastirsku pitu s mljevenom junetinom i pire krumpirom, sigurni smo, poželjet ćete joj se vratiti

 Freeskyline/Getty Images/istockphoto
Ako još niste, sada je pravo vrijeme da se okušate u pripremi i napokon isprobate pastirsku pitu

Trebat će vam:

800 g junetine

1 veći luk

2-3 mrkve

1 korijen peršina

1 komad korijena celera

3 režnja češnjaka

200 g pelata

žlica koncentrata rajčice

1 žličica mljevene crvene paprike

1 lovorov list

1 grančica ružmarina

sol i papar

500 ml mesnog temeljca

maslinovo ulje

prstohvat šećera

sol i papar

Za pire:

400 g krumpira

50 g maslaca

100-150 ml mlijeka

1 jaje

sol

Priprema:

Najprije nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte sjeckano korjenasto povrće. Junetinu zapecite na malo masnoće pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte sitno sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno sjeckani ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Kratko pržite pa dodajte pelate i kuhajte 20-ak minuta. Pelate razlomite kako biste dobili lijep, gusti umak. Začinite soli i paprom te dodajte prstohvat šećera. Pire krumpir napravite od krumpira, mlijeka i maslaca. Ohladite ga i umiješajte jaje. Posolite. U posudu za pečenje stavite mesni umak, a zatim sve prekrijte pire krumpirom i pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta. Prije posluživanja kratko ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 09:22