Tema nove epizode video serijala Dobre hrane i Gastronomada "Kuhaj Bolje" je pašteta od pilećih jetrica. Pantelija Pekić poznatiji kao Pane otkrio nam je divan recept za kremastu paštetu koji je toliko jednostavan da u pozadini možete pustiti epizodu trenutno megapopularne serije "The Last of us" i prije nego završi, vi ćete pred sobom imati staklenke pune kremaste paštete.
Ako slučajno prepečete jetrice, nemojte očajavati i slati SMS poruke prijateljima kako spasiti stvar, jer dodavanjem ricotta sira u blender s jetricama i lukom ponovno ćete dobiti kremastu teksturu. Sve začine prepecite na tavici kako bi se arome oslobodile, ali kurkumu dodajte na kraju pripreme. U nastavku donosimo detaljan recept uz koji nećete trebati niti jedan drugi koliko je dobar! Osim toga, nećete potrošiti mnogo na kupovinu sastojaka jer kilogram pilećih jetrica sa srcem košta 4 eura. Pašteta u staklenci prelivena masnoćom može trajati i do 2 tjedna u hladnjaku.
Ako vam se svidio video recept, pogledajte i druge epizode serijala "Kuhaj bolje" na temu jetrica na naglo i restanog krumpira, gregade, šnenokla i palente.
Recept za paštetu od pilećih jetrica
Sastojci:
250 g pileće jetrice
2 jušne žlice maslaca
2 jušne žlice pačje masti (ako nemate zamijenite s maslacem)
1 jušna žlica pačjeg umaka od pečenja (može se izostaviti)
1 crveni luk
1 čajna žličica majčine dušice
malo cimeta (po ukusu)
1 čajna žličica kurkume
pola čajne žličice mljevenog klinčića
pola čajne žličice mljevenog kardamoma
1 manji lovorov list
30 ml konjaka
100 ml dobrog crvenog vina
50 ml prošeka
200 g ricotta sira
1 čajna žlica šećera
2 jušne žlice balzamičnog octa
sol
prstohvat crnog papra
masnoća za preljev (pačja mast, rastopljeni maslac...)
Priprema:
Žlicu maslaca i žlicu pačje masti (ili dvije žlice maslaca) stavite u posudu s debljim dnom, zagrijte i dodajte sitno narezan luk pa pirjajte. U mužar stavite majčinu dušicu, cimet, klinčić, kardamom i lovorov list bez peteljke pa sve zajedno izradite u fini prah i dodajte luku dok se luk ne karamelizira.
Dodajte ostatak masnoće (1 žlicu maslaca i 1 žlicu pačje masti ili dvije žlice maslaca) i pileća jetrica prethodno očišćena od žilica i vlakana (da se lakše pretvore u kremu). Kuhajte 7-8 minuta dok jetrica ne budu čvrsta na dodir.
Jetricu prebacite u blender ili visoku posudu i sve dobro izradite dok ne dobijete teksturu kreme.
Sad u zagrijanu tavu ubacite konjak te ga flambirajte (upalite kratko plinom ili upaljačem). Ugasite plamen dolijevanjem vina, prošeka, šećera i balzamičnog octa te pačje masti od pečenja (ovo posljednje ako nemate samo izostavite iz recepta).
Kuhajte minutu do dvije pa tekućinu dodajte u kremu od jetrica. Postepeno dodajte i ricotta sir pa sve zajedno dodatno izradite štapnim mikserom. Začinite po želji solju, paprom i kurkumom. Dobivenu paštetu prebacite u teglice pa prelijte masnoćom (otopljenim maslacem ili masti) kako pašteta ne bi oksidirala i poprimila sivu boju.