S toplijim danima i dolaskom sezone bobičastog voća, čeznemo za slatkim, ali da nije preteško. Pored laganih deserata u čaši, sorbeta i sladoleda, vrlo rado biramo i cheesecake, koji se zbog svog nježnog okusa baš lijepo spaja s vitaminskim bombicama u obliku bobica. Stoga iskoristite sezonu, stigle su nam jagode, borovnice i trešnje, a uskoro će i maline, kupine i ribiz. Napravite ovaj klasik bez pečenja i obogatite ga voćem po svojoj želji.
Za podlogu:
- 250 grama keksa
- 3 žlice šećera
- 125 grama otopljenog maslaca
Za žutu kremu:
- 500 grama sira mascarpone
- sok 1 limuna
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- žlice šećera
Za bijelu kremu:
- 400 grama milerama
- sok pola limuna
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice šećera
Za serviranje:
- jagode ili borovnice
Priprema:
Kekse usitnite rukama, u multipraktiku, mlincu za kavu ili ih možete staviti u vrećicu te istući batom.
Keksima dodajte šećer i vanili šećer.
Zatim dodajte i maslac.
Sve dobro promiješajte.
Kekse nježno utisnite u kalup. Nemojte jako pritiskati da vam podloga ne bude pretvrda nakon hlađenja.
Siru dodajte jaja.
Zatim u smjesu dodajte šećer i vanili šećer.
Ulijte i sok od limuna.
A zatim i malo ekstrakta vanilije.
Sve dobro promiješajte.
Žutu kremu izlijte preko keksi i pecite na 180 stupnjeva 25 minuta.
SAVJET VIŠE! Stavite u pećnicu ispod kalupa s tortom protvan koji ste napunili vodom, neka se peče zajedno s cheesecakeom, tako će se krema ravnomjerno ispeći.
Za bijelu kremu pomiješajte mileram s vanili šećerom.
Dodajte šećer.
Dodajte i limunov sok.
SAVJET VIŠE! Želite li, sada u ovu kremu umiješajte 200 grama usitnjenih jagoda i/ili borovnica. Dobit ćete kremu u lijepoj boji ovog voća.
Sve dobro promiješajte i kremu izlijte preko pečene žute kreme. Ostavite još kojih pet minuta sve u pećnici pa cheesecake hladite minimalno tri sata prije jela.
Prije serviranja, na tanjur uz cheesecake dodajte svježe jagode i/ili borovnice. Možete ih prethodno i zagrijati s malo šećera i usitniti štapnim mikserom te posuti po kriški torte.
Dobar tek!