NIKAD BOLJI

Jede vam se nešto kremasto i čokoladno? Napravite top puding od sastojaka koje imate u kuhinjskom ormariću

Nakon ovog, zaboravit ćete na gotov prašak za puding iz supermarketa

Koliko ste puta nakon ručka ili večere poželjeli kakav jednostavan, kremasti kolač, a u ormariću sa slatkišima niste naišli na baš ništa što bi vas u tom trenutku moglo zadovoljiti, pa čak niti vrećicu gotove smjese za puding? Ne brinite, jer jednom kada otkrijete koliko je puding zapravo jednostavno napraviti kod kuće, i to od sastojaka koje imate u kuhinjskom ormariću, neće vam više pasti napamet da kupujete gotova pakiranja. Najbolje od svega, uvijek ga možete aromatizirati omiljenim dodacima i učiniti još zanimljivijim.

image
Unsplash/

Od suhih sastojaka trebat će vam tek kakao i šećer u prahu, prstohvat soli i gustin, a zatim i mlijeko te čokolada po izboru. Kombinaciji potom možete dodati i začine po želji, poput primjerice cimeta, vanilije, tonke, kardamoma, čilija ili papra, a ubaciti možete i maslac od lješnjaka ili drugih orašastih plodova, kokos, kockicu ili dvije tamne ili mliječne čokolade ili kakav drugi dodatak.

image
Lidija Lončarić/

Kada je puding kuhan, poslužite ga samostalno, pospite tostiranim orašastim plodovima ili cvijetom soli, dodajte tučeno slatko vrhnje ili druge dodatke po želji i navalite na njega još vrućeg ili dobro ohlađenog. Također, iskoristiti ga možete i za pripremu kakvog jednostavnog kolača. Recept za čokoladni puding iz kućne radinosti potražite u nastavku.

Trebat će vam:

398 + 57 g mlijeka

2,5 žlice gustina

99 g šećera

56 g tamne čokolade, nasjeckane

3 žlice kakaa u prahu

1 žličica vanilije

prstohvat soli

Priprema:

U manjoj zdjelici dobro pomiješajte 57 g mlijeka i gustin i pustite da stoji sa strane. U posudu stavite 398 g mlijeka, šećer i nasjeckanu čokoladu, dodajte i kakao u prahu, vaniliju i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje dok se čokolada ne otopi. Dodajte mješavinu mlijeka i gustina i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Smanjite vatru i miješajte špatulom ili kuhačom dok ne dobijete željenu teksturu. Kuhajte još minutu do dvije ili dok puding ne počinje lijepo kliziti niz žlicu kada je ubacite u posudu. Kada se pojave mjehurići, a vi ste zadovoljni gustoćom, maknite s vatre i podijelite u četiri zdjelice. Pustite da se ohladi ili jedite toplo. Puding možete spremiti u hladnjak tako da ga prekrijete prozirnom folijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:22