Ipak, kad je u pitanju ova slastica za dijeljenje, važno je pridržavati se nekoliko pravila. Prvo, voće uvijek, ali uvijek neka bude sezonsko. Mi smo ovaj put koristili breskve jer su sada savršeno sočne i slatke, a nakon pečenja se te kvalitete dodatno pojačavaju. Na ovaj način možete pripremiti i borovnice, maline, jagode, nektarine ili bilo koje drugo mesnato voće.
Ako odaberete sezonsko voće, nećete u njega trebati dodavati dodatne šećere. Mi smo ipak ubacili malo vanilin šećera zbog okusa, a vi možete staviti i koju sjemenku vanilije, ako do mahune uopće uspijete doći, budući da je ovih dana to sve teže.
Tijesto i voće su jedine dvije uloge ovog slatkog filma pa je jako važno da budu savršeno odrađene. Tijesto je zapravo prhko, jedina razlika je u tome što ga ne bulirate nego ostavljate maslac u mrvicama i tako dobivenu smjesu stavljate preko voća. Izrazito je važno da maslac bude hladan, netom izvađen iz hladnjaka i da mrvice tijesta formirate što je moguće brže, kako toplina vaših ruku ne bi grijala i na koncu rastopila maslac, što otežava dobivanje idealne teksture. Nakon što ste crumble složili, idealno ga je netom prije pečenja staviti u hladnjak na 30 minuta kako bi se maslac dodatno stisnuo. Tijesto možete i dodatno začiniti, recimo limunovom koricom, naribanom tonkom ili nekim drugim omiljenim začinom. Zapravo, isto vrijedi i za voće. Oni hrabri neka ga posluže sa sladoledom od vanilije, a nama je bio dobar i ovakav, mlak i s velikom žlicom.
ZA TIJESTO:
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
300 g brašna
ZA NADJEV:
3 velike breskve
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
Breskvama uklonite koštice i izrežite ih na krupnije kockice.
Ubacite ih u lim za pečenje promjera 18 cm.
Dodajte im jedan vanilin šećer.
Mješavinom brašna i šećera u prahu posipajte hladan, na kockice narezani maslac.
Od svih sastojaka napravite krupnije mrvice.
Mrvice posipajte preko bresaka.
Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....