Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 65 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 1 kg jastoga
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 dcl vinskog octa
- 1 jedna limenka pelata ili 3-4 zrele rajčice i 2 žlice pirea od rajčica (konšerve)
- 4 srednje velika crvena luka
- 4 režnja češnjaka
- 1 grančica peršina (list)
- 4 dcl bijelog suhog vina
Priprema
1. korak
Na dnu veće posude na maslinovu ulju pirjajte luk rezan na rebarca pa dodajte usitnjeni češnjak i peršin. U međuvremenu jastoga vezanih kliješta kuhajte pet minuta u kipućoj posoljenoj vodi kojoj ste dodali i malo octa pa ga izvadite, narežite na veće komade i stavite u posudu na pirjani luk.
2. korak
Zalijte bijelim vinom pa dodajte narezane svježe rajčice ili pelate, konšervu, sol i papar te preostali ocat. Neka se kuha oko pola sata na lagano uz protresanje (nikako miješanje!) otvorene posude. Začinite solju i paprom pa služite zajedno s prethodno skuhanim i ocijeđenim špagetima koje ćete dodati jastogu i pomiješati da se povežu s umakom.
3. korak
Naravno, špagete možete skuhati i u samom umaku kojem ćete dodati malo vode. Ovaj način je posebno zanimljiv ako brudet spremate na vatri ili žeravi jer će toplina ognjišta tijesto koje viri iz posude malo zapeći prije negoli potone i “popije” umak. Jastogu se, zbog kvalitete (gustoće) umaka, mogu tijekom zadnjih pola sata kuhanja dodati i manje lignje, ali također i kozice, škampi ili školjke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....