Prilično nas je razveselila činjenica da su se na štandovima zagrebačkog Dolca pojavili prvi primjerci medvjeđeg luka. Ovaj vjesnik proljeća naziva se i srijemuš, divlji luk, ali i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Upravo zato što je toliko zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije. Inače, srijemuš je samonikla biljka iz porodice luka i češnjaka koji prolista dolaskom proljeća. Njegov intenzivan miris osjetit ćete najčešće u močvarnim šumama bjelogorice, a prepoznat ćete ga po bijelim glavičastim cvjetovima i šiljastim sjajnim listovima. Pri branju divljeg češnjaka treba biti oprezan zbog činjenice da njegovi listovi podsjećaju na listove đurđice ili mrazovca (koji su otrovni).
Medvjeđi luk, upravo zbog arome koja podsjeća na spoj luka i češnjaka, odlično se snalazi kao začin u salatama, juhama, dodaje se umacima, od njega se radi pesto te je često dodatak sirevima i namazima. Glavna je zvijezda jednostavnih proljetnih tjestenina i rižota, ali i pita. Njegov trpak okus oplemenit će i okus sendviča, a odlično će se sljubiti i s koprivom. Nije ga potrebno previše obrađivati, možete ga blanširati (pa staviti u zamrzivač), a za neka jela dovoljno ga je tek nasjeckati i poslužiti.
Srijemuš je bogat vitaminom C te je idealna namirnica ako poželite pročistiti organizam. Najbolje ga je konzumirati neposredno nakon branja, što kraćom termičkom obradom kako bi zadržao lijepu boju i moćan okus. Postoje jela u kojima se srijemuš koristi u sušenom obliku, ali mu arome nisu toliko jake. Intenzivan okus divljeg češnjaka dojmio nas je u juhi za koju vam donosimo i recept.
JUHA OD SRIJEMUŠA
Trebat će vam:
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
1 poriluk
1 veliki krumpir
900 ml temeljca od povrća
75 g divljeg češnjaka
3 žlice crème fraîchea
sol i papar
tost kruh, za posluživanje
Priprema:
U zagrijano ulje u tavi dodajte nasjeckani luk i poriluk, te miješajte dok se ne počnu omekšavati i karamelizirati. Ubacite oguljeni i narezani krumpir, pa ga podlijte temeljcem. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte dvadesetak minuta odnosno dok krumpir ne omekša. Potom umiješajte nasjeckani srijemuš i kuhajte dvije minute. Naposljetku dodajte i crème fraîche, te dobro začinite solju i paprom. Mješavinu prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku teksturu, a poslužiti možete sa žlicom crème fraîchea i toplim tost kruhom.
Medvjeđi luk doista je dragocjena namirnica i može se koristiti u mnogim jelima, pa ako ipak niste tip od juhe možda u nastavku pronađete nešto za sebe.
GIBANICA S MLINCIMA, MEDVJEĐIM LUKOM I GOVEĐIM REPOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....