RECEPT DANA

Isprobala sam ovako spohati piletinu i nema šanse da se više ikad vratim starom receptu!

 Lidija Lončarić/
Jogurt će omekšati meso, a cornflakes ga učiniti hrskavijim. I što vam još uopće u životu treba?

Kada sam nedavno na svom Instagram profilu podijelila recept za piletinu pripremljenu na ovaj način, još sam jednom iznova shvatila koliko Hrvati zapravo vole pohano. Možeš im ponuditi tanjur jela koje si pripremao tri dana i tanjur pun pohanaca, i uvijek će odabrati ovo drugo. Još ako su tu rizi-bizi i kriška limuna, pogreške jednostavno nema. Nemojte me krivo shvatiti, imam trenutke kada bih se doslovno prodala za slasni pohanac, ali uvijek će to biti onaj koji je pripremio netko drugi. Ne volim ih raditi u svojoj kuhinji samo zato što ne volim miris prženja i pospremanje suđa nakon. Ako ih ne moram napraviti za najmanje desetak ljudi u jednom kuhanju, za mene se to jednostavno ne isplati. Upravo zato ovaj put mogu pretjerati i reći kako je pohanje na ovaj način definitivno promijenilo stvari u moju korist. Sve je gotovo uz minimalno prljavog suđa, meso zbog jogurta postaje meko, a nema ni litre ulja s kojom poslije ne znam što bih. I da se odmah ogradim - ovaj recept nisam izmislila ja, bio je hit na TikToku vjerojatno prije nego što sam ja znala da TikTok uopće postoji, ali kad sam ga prvi put isprobala, oduševio me i kada mi se jedu slasni pohanci, uvijek mu se vratim. Ono što sam ovaj put dodala receptu po kojem inače radim su dvije žlice maslaca od kikirikija, trik na koji sam također naišla na društvenim mrežama, ali u nekoj drugoj kombinaciji, te mi se učinio zgodnim i za ovu prigodu. I bila sam u pravu, dobila sam sočne, hrskave, aromatične komade mesa koji u ustima ostavljaju orašasti trag. Sve što volim! Ako je to slučaj i kod vas, dajte ovom receptu priliku. Možda ništa ne može zamijeniti klasik na koji ste navikli, ali može vas ugodno iznenaditi na jednoj novoj razini.

image
Lidija Lončarić/

Slasni pohanci bez puno muke

400 g piletine bez kosti

1 grčki ili tekući jogurt

1 žličica kurkume

1 žličica crvene paprike

1 žličica soli

prstohvat papra

2 žlice maslaca od kikirikija

2 žlice ulja

oko 200 g cornflakesa (može i panko mrvica)

Piletinu narežite na komade željene veličine i stavite ih u posudu. Dodajte jogurt, crvenu papriku, kurkumu, sol i papar. Dodajte dvije žlice maslaca od kikirikija i sve dobro pomiješajte. Pustite da stoji u hladnjaku najmanje jedan sat. Cornflakes usitnite šakama. Svaki komad mesa uvaljajte u cornflakes i stavite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Poprskajte svaki komad s nekoliko kapi maslinova ili drugog ulja prema želji. Pecite na 200 °C oko 20 minuta (ovisno o veličini komada mesa), okrenite, pa pecite još 5 minuta. Poslužite uz prilog prema želji (kod mene ovaj put heljda i obavezna zelena salata, možda vas inspirira).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:18