TORTA ZA SVAKI DAN

Ime je dobila po kraljici koja je ovu tortu obožavala, a priprema ne može biti jednostavnija

 Deposit photos
Dva lagana, ali sočna biskvita i nekoliko žlica slatko kiselkastog džema recept su za jednu od najjednostavnijih slastica na svijetu

Britanci je obožavaju, a iako na prvu izgleda prilično obično, napravite li baš sve kako treba, ova torta itekako može biti zvijezda stola. Poznata Victoria cake bila je omiljeni kolač uz popodnevni čaj engleske kraljice Victorije, po kojoj je na kraju i dobila ime. Ipak, vjeruje se kako se kolač nalik ovom radio još u 15. i 16. stoljeću u Španjolskoj.

Ova je torta iznimno popularna u Engleskoj, ali i ostatku svijeta, pa tako, ako je do sada i niste isprobali, vjerujemo da ste za nju čuli u nekoj od brojnih slastičarskih TV emisija. Primjerice, izrada Victoria torte često se pojavljuje kao zadatak u superpopularnoj emisiji "The Great British Bake Off".

{embed_photo_jl}1478647{/embed_photo_jl}

Ono zbog čega je toliko obožavana, prije svega je jednostavnost pripreme. Dovoljno je tek napraviti dva biskvita, a zatim između njih dodati sloj džema od maline ili jagode i, po želji, tučenog vrhnja ili kreme na bazi maslaca (buttercream). No, iako se čini kao da dobru Victoria tortu može napraviti svatko, valja obratiti pažnju na nekoliko važnih stavki.

SVE O KREMI OD MASLACA PROČITAJTE OVDJE

Za početak, s obzirom na to da ga ima puno i da u ovoj slastici igra glavnu ulogu, biskvit mora biti savršen – sočan, dovoljno vlažan, ali i lagan kako se cijela torta ne bi srušila u trenutku rezanja.

Dileme oko brašna

Sastojci od kojih se radi biskvit za ovu tortu općenito su često predmet rasprave. Iako dodatak praška za pecivo kolaču daje prozračnost i biskvit čini višim i debljim, mnogi ga često mijenjaju sa "self rising" brašnom u koje je već dodan prašak za pecivo i uvjereni su da daje jednako dobar rezultat. Postoje i oni koji, uz taj tip brašna, dodaju i prašak za pecivo kako bi biskvit bio još viši i dovoljno spužvast. Također, jedan od sastojaka koji se može dodati je i kukuruzno brašno koje kolač čini laganijim.

Masnoća i boja su važni

U biskvit se dodaje i maslac, a zanimljivo je spomenuti kako jedna od najpoznatijih tv ličnosti u slastičarskim i kulinarskim emisijama, Mary Berry, u svom receptu umjesto maslaca navodi margarin. Kada su pak u pitanju jaja, dobra ideja je vaganje umućenih jaja, a često se može naići i na savjet da se biskvitu dodaje žumanjak više kako bi poprimio još ljepšu, zlatnu boju.

{embed_photo_jl}1478651{/embed_photo_jl}

A koji džem?

Kada je u pitanju džem, Englezi tradicionalno koriste onaj od maline, dovoljno sladak s malo kiseline, no u brojnim receptima često se pojavljuje i džem od jagoda. Upravo je zato proljeće, kada džem od jagoda možete napraviti i sami, idealno vrijeme da se upustite u pripremu ove torte pa je premažete svježim, tek skuhanim voćnim namazom.

RECEPT JANJE BENIĆ ZA DŽEM OD JAGODE

Na kraju...

Na kraju, torta se posipa šećerom u prahu, no u brojnim modernim varijantama tučeno vrhnje ili krema od maslaca dodaju se i na sam vrh te se torta ukrašava svježim voćem.

Imamo recept!

S obzirom na kišne dane i činjenicu da ćete ih, kada obavite svakodnevne obaveze, vjerojatno provesti kod kuće, u nastavku ostavljamo recept za Victoria tortu koju možete napraviti već danas. Recept u cijelosti prenosimo sa službenih stranica emisije The Great British Bake Off.

Trebat će vam:

3 jaja

175 g omekšalog maslaca

175 g šećera

¾ žličice ekstrakta vanilije

175 g brašna

1 žlica tople vode

Za punjenje:

6 žlica džema od maline (ili jagode ili drugog džema po želji)

150 g slatkog vrhnja

Šećer u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Najprije izvažite jaja, 3 jaja srednje veličine trebala bi biti teška oko 175 grama. Omekšali maslac najprije dobro izmiksajte pa postepeno dodajte šećer. Miksajte sve dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Jaja umutite i dodajte ekstrak vanilije. Postpeleno ih dodajte maslacu i šećeru dok i dalje miksate. Ako vam se učini da se smjesa razdvaja i ne postaje kremasta, dodajte žlicu brašna. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ostatak brašna. Dodajte i toplu vodu. Nastavite miješati laganim pokretima dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu za biskvit podijelite u dva kalupa za tortu. Pecite 20 do 25 minuta, dok biskviti ne poprime zlatnu boju. Ako je potrebno, rotirajte kalupe nakon 15 minuta pečenja. Kada je biskvit gotov, pustite da odmori u kalupu jednu minutu, prođite nožem uz rub, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje. Pustite da se u potpunosti ohladi. Ako dodajete slatko vrhnje, posudu u kojoj ćete ga miješati stavite u hladnjak, a zatim je izvadite pred samo miksanje slatkog vrhnja i izmiksajte u čvrstu kremu. Jedan biskvit premažite džemom, dodajte tučeno slatko vrhnje i preklopite drugim biskvitom. Na kraju pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:18