Trebat će vam:
80 g kuhane riže za sushi
30 g manga
30 g pečene cikle
par listića mente
veganski "krem sir" s kaduljom
1 alga nori
20 g sjemenki suncokreta (očišćenih i tostiranih)
majoneza s ciklom
majoneza s avokadom i wasabijem
Priprema:
Sve voće i povrće narežite na julienne (tanke trakice). Algu nori malo namočite, pa po njoj rasporedite rižu sve do polovine. Mango, krem sir i mentu stavite po dužini u jednu liniju. Zamotajte rolicu i narežite na osam do deset komada. Složite na tanjur i po vrhu prelijte majonezom od cikle i majonezom od wasabija i avokada te pospite suncokretovim sjemenkama.
Za sushi s gljivama shimeji trebat će vam:
80 g kuhane riže za sushi
30 g krastavca
30 g mrkve
5 g vlasca
veganski “krem sir” s kaduljom
majoneza od badema
sezam tostirani
60 g panko mrvica
10 komada gljiva shimeji
Priprema:
Povrće narežite na julienne (tanke trakice). Gljive shimeji ispohajte u panko mrvicama. Algu nori malo namočite pa raširite po njoj rižu dopola, poredajte povrće i krem sir po dužini, a nakon toga zarolajte. Rolicu izrežite na osam do deset komada te složite na tanjur. Prelijte majonezom od badema, pospite sezamom i na svaki komad stavite po jednu gljivu shimeji.
Kako skuhati rižu na sushi?
Rižu dobro operite i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Na početku je treba kuhati na jačoj vatri uz povremeno miješanje drvenom kuhačom dok ne zavre. Nakon što proključa, smanjite temperaturu, poklopite posudu i pustite da kuha još desetak minuta poklopljena. Povremeno provjerite kako napreduje, ali bez miješanja. Za 300 g riže treba napraviti preljev od četiri žlice rižina octa, dvije žlice šećera i jedne žličice soli. Rižin ocat pristavite na vatru u manjoj posudi, potom dodajte šećer i sol te kuhajte dok ne zavre, potom smanjite vatru i još kratko kuhajte da se oslobodi što više arome. Toplu otopinu octa prelijte po toploj riži i promiješajte drvenom žlicom. Potom ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što krenete u pripremu sushija.
Za krem sir s kaduljom trebat će vam:
300 g indijskih oraha
10 g kadulje
100 g veganskog maslaca
sojino mlijeko po potrebi
sol
Priprema:
Kadulju i maslac otopite na laganoj vatri da kadulja pusti svoju aromu, nakon toga stavitie u blender sve sastojke i dobro izblendajte dok se ne dobije kremasta smjesa.
Majoneza s ciklom
Ispecite ciklu u pećnici i očistite, povežite veganskom majonezom i dobro izradite u blenderu. Začinite s malo muškatnog orašćića.
Majoneza s wasabijem i avokadom
Pomiješajte wasabi, avokado, vegansku majonezu s malo soka limete pa izradite u blenderu.
Majoneza s bademom
Pomiješajte maslac od badema, vegansku majonezu, sojin umak, kečap, dijon senf i sirup agave pa dobro izradite u blenderu. Sve dodavati po ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....