Kao prava

Imamo recept za savršenu bledsku kremšnitu kojoj mnogi ne mogu odoljeti

Prhko lisnato tijesto, ukusna žuta krema i prozračni šlag ono je što čini pravu bledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu toliko poznatom i popularnom

Vjerojatno ne postoji osoba koja je posjetila Bled, a nije probala poznatu "blejsku kremšnitu" ili "blejsku kremnu rezinu". Upravo ta, bledska kremšnita, poznata je slastica kako u ovom slovenskom turističkom mjestu, tako i širom Slovenije, ali i u našim krajevima. Međutim, oni koji su je probali na Bledu, rado bi je ponovili i kod kuće, što je nerijetko vrlo izazovno.

Naime, bledska kremšnita je posebna iz nekoliko razloga. Svaka kocka mora biti identična, velika 7 x 7 centimetara, a u njoj nema nijedan umjetni dodatak, pa se zato ovi kolači prave svakodnevno, i niti jedan komad ne smije ostati za sutra jer - okus neće biti isti. Također, tijekom izrade, lisnato tijesto presavija se sedam puta i ostavlja da stoji preko noći kako bi postalo prhko.

Za originalni recept je zaslužan Ištvan Lukačević iz Vojvodine. Ištvan je, naime, obogatio postojeći kolač jedinstvenom kremom. Blejska kremšnita tako se priprema po brižno čuvanoj recepturi od 1953. godine, a za recept za kremšnitu inspiraciju je potražio u slastici krempiti u kojoj je polovicu kreme od jaja zamijenio šlagom.

Ako je kojim slučajem još niste probali, mnogi će vam reći kako je najbolja ona u Kavani Park, koja se voli pohvaliti kako je kod njih ona prava, originalna blejska kremšnita. Upravo na tom mjestu godišnje naprave i posluže pola milijuna komada ovog kremastog kolača, a slovenski mediji prenose kako je ovo originalna receptura.

Trebat će vam:

1 paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta

Za kremu:

7 jaja
350 g šećera
1 vanilin šećer
220 g brašna
1,5 l mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
sok 1 limuna
3 kašikice ruma
šećer u prahu

Priprema:

Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u pećnici i pustite da se potpuno ohladi. Zatim ga prerežite popola.

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g).

U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostatak šećera (175 g).

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom. Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.

Zavrijte ostatak mlijeka u dubljoj posudi pa ga maknite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu od žumanjaka. Vratite na vatru i kuhajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gustu slastičarsku kremu bez grudica.

U vruću kremu pažljivo umiješajte bjelanjke stalno miješajući u istom smjeru.

Koru za kremšnitu položite u dublji lim za pečenje, na nju izlijte kuhanu kremu, poravnajte je i pustite da se potpuno ohladi.

Vrhnje istucite, a potom ga dodajte na ohlađenu kremu, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za kremšnite koju ste izrezali na kocke. Oštrim nožem izrežite sve kremšnite pa ih pospite šećerom u prahu.

Poslužite dobro ohlađene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:05