Znate li što je talandara? Tako u istočnoj Slavoniji, u Baranji, Srijemu i u Vojvodini nazivaju tanjuraču, onaj željezni tanjur s traktorskog priključka koji služi za usitnjavanje preorane zemlje. E, kad se tom tanjuru od debelog čeličnog lima zavari rupa u sredini i dodaju dva rukohvata, dobili ste vrlo zanimljiv komad roštiljskog pribora. Sigurno ćemo mu ubuduće posvetiti još prostora, pa se sad bacimo na ovaj recept, jednostavan da jednostavniji ne može biti.
Priprema:
Na toj, je li, talandari zagrijali smo mast, na njoj propirjali malo nasjeckanog luka i dodali očišćene i narezane gljive: nekoliko vrganja, grabovih djedova, turčina, slinavki, rujnica, prosenjaka, sunčanica, lisičica… Posolili, popaprili, umiješali pasatu od rajčice i polako zalijevali dobrim bijelim vinom. Pazili smo da se sve lijepo ugusti, a nakon pola sata dodali smo još vina kako bi se tjestenina imala u čemu skuhati. Mi smo odabrali svježe bigole, nalik na špagete debljine Timberland žniranaca. Potkraj kuhanja dodali smo malo tucane dimljene ljute paprike, a nakon što smo talandaru maknuli s vatre po svemu smo posipali pola šake sjeckanog svježeg peršina.