Iako će mnogi okrenuti stranicu ili preskočiti tekst nakon što u naslovu vide riječ cvjetača, one koji su ipak odlučili vidjeti o čemu je riječ čeka poslastica.
Znate kako Amerikanci u svakom filmu, seriji, magazinu, na portalu i profilu na društvenim mrežama u nebesa uzdižu svoje makarone sa sirom? Dodaju im gusti umak na bazi maslaca i brašna ili vrhnja te hrpu sira, sve zapeku ili, još češće, istresu polugotovu smjesu iz kutije i ne mogu doći k sebi koliko je dobro. E pa ja imam nešto još bolje. Za pripremu ovog jela ne trebaju vam ni brašno ni vrhnje, a bit će vam vjerojatno ukusnije od bilo koje varijante makarona sa sirom koju ste dosad probali. Znam da meni je. Dakle, trebaju vam glavica cvjetače, mlijeko, sirevi po želji, tjestenina i 40-ak minuta. Da bi jelo bilo još bolje prije pečenja tjesteninu u gustom, kremastom umaku pospite mješavinom krušnih mrvica, parmezana i - čvaraka.
Cvjetaču pripremljenu na ovaj način, vjerujte mi na riječ, voljet će i oni koji je inače ne podnose. Zapravo, toliko sam sigurna u ovaj recept da vjerujem da se u Americi za njega pročuje, malotko bi još radio makarone sa sirom iz kutije.
TJESTENINA SA SIROM, CVJETAČOM I ČVARCIMA
Trebat će vam:
1 srednja glavica cvjetače
oko 250 ml toplog mlijeka
100 g topivog sira po želji (primjerice cheddar)
50 g parmezana
1 - 2 šake čvaraka
3 žlice krušnih mrvica
prstohvat muškatnog oraščića
pola žličice senfa
sol i papar
tjestenina
maslac za premazivanje posude
Priprema:
U slanoj vodi najprije skuhajte cvjetaču koju ste oprali i usitnili. Kada je gotova, procijedite je.
U dobro posoljenu vrelu vodu stavite kuhati tjesteninu. Kuhajte dok malo ne omekša, ali nemojte je skuhati do kraja.
Dok se tjestenina kuha, omekšalu cvjetaču stavite u blender i malo po malo dodajte toplo mlijeko dok ne dobijete kremasti umak. Ne morate iskoristiti cijelu količinu.
Dodajte polovicu sira, žlicu parmezana, muškatni oraščić, senf, sol i papar. Sve dobro povežite.
Kada je tjestenina gotova, procijedite je (ovoga puta smijete baciti vodu od kuhanja, ne brinite se) i pomiješajte s umakom od cvjetače.
Sve stavite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem, umiješajte ostatak sira, a zatim pospite mješavinom koju ste napravili od usitnjenih čvaraka, ostatka parmezana i krušnih mrvica.
Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužite uz zelenu salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....