Za pod zub

Iako bi glavni sastojak neke mogao odbiti, meni je ovo jedno od dražih jela, a kad ga isprobate, shvatit ćete i zašto

Još jedna, skromno tvrdim, vrlo dobra ideja za cjenovno pristupačan, a istovremeno slastan i lagan ručak

Iako će mnogi okrenuti stranicu ili preskočiti tekst nakon što u naslovu vide riječ cvjetača, one koji su ipak odlučili vidjeti o čemu je riječ čeka poslastica.

Znate kako Amerikanci u svakom filmu, seriji, magazinu, na portalu i profilu na društvenim mrežama u nebesa uzdižu svoje makarone sa sirom? Dodaju im gusti umak na bazi maslaca i brašna ili vrhnja te hrpu sira, sve zapeku ili, još češće, istresu polugotovu smjesu iz kutije i ne mogu doći k sebi koliko je dobro. E pa ja imam nešto još bolje. Za pripremu ovog jela ne trebaju vam ni brašno ni vrhnje, a bit će vam vjerojatno ukusnije od bilo koje varijante makarona sa sirom koju ste dosad probali. Znam da meni je. Dakle, trebaju vam glavica cvjetače, mlijeko, sirevi po želji, tjestenina i 40-ak minuta. Da bi jelo bilo još bolje prije pečenja tjesteninu u gustom, kremastom umaku pospite mješavinom krušnih mrvica, parmezana i - čvaraka.

Cvjetaču pripremljenu na ovaj način, vjerujte mi na riječ, voljet će i oni koji je inače ne podnose. Zapravo, toliko sam sigurna u ovaj recept da vjerujem da se u Americi za njega pročuje, malotko bi još radio makarone sa sirom iz kutije.

image
Lidija Lončarić

TJESTENINA SA SIROM, CVJETAČOM I ČVARCIMA

Trebat će vam:

1 srednja glavica cvjetače
oko 250 ml toplog mlijeka
100 g topivog sira po želji (primjerice cheddar)
50 g parmezana
1 - 2 šake čvaraka
3 žlice krušnih mrvica
prstohvat muškatnog oraščića
pola žličice senfa
sol i papar
tjestenina
maslac za premazivanje posude

image
Lidija Lončarić

Priprema:

U slanoj vodi najprije skuhajte cvjetaču koju ste oprali i usitnili. Kada je gotova, procijedite je.

U dobro posoljenu vrelu vodu stavite kuhati tjesteninu. Kuhajte dok malo ne omekša, ali nemojte je skuhati do kraja.

Dok se tjestenina kuha, omekšalu cvjetaču stavite u blender i malo po malo dodajte toplo mlijeko dok ne dobijete kremasti umak. Ne morate iskoristiti cijelu količinu.

Dodajte polovicu sira, žlicu parmezana, muškatni oraščić, senf, sol i papar. Sve dobro povežite.

Kada je tjestenina gotova, procijedite je (ovoga puta smijete baciti vodu od kuhanja, ne brinite se) i pomiješajte s umakom od cvjetače.

Sve stavite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem, umiješajte ostatak sira, a zatim pospite mješavinom koju ste napravili od usitnjenih čvaraka, ostatka parmezana i krušnih mrvica.

Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužite uz zelenu salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:18